SOROZATAJÁNLÓ: Black Dog: Being A Teacher - egy kezdő tanár viszontagságai

 A sorozatok világa több szempontból tudja lenyűgözni a nézőt: kiváló színészi játékkal, fordulatos cselekménnyel, gyönyörű képekkel, valamit olyan élethelyzetekkel, amikbe könnyen bele tudjuk képzelni magunkat.

Nálam az utolsó szempont talált be, ami miatt ezt a sorozatot végignéztem. Tanár lévén nagyon kíváncsi voltam, milyenek lehetnek más országban egy sorstárs mindennapjai. Értek meglepetések, de voltak hasonlóságok, na meg persze sok-sok érzelem. Talán ez az első ilyen témájú sorozat, amikor a tanárok életét mutatja be egy suli sorozat és nem diákok vannak fókuszban. Nézzük az ajánlót, és az értékelést - szigorúan személyesen! 

black-dog-pic_credit_total_variety_network_tvn.jpg

Kép forrása: Total Variety Network (tvN)

A sorozat címe: Black Dog-Being a teacher (블랙독)  2019-2020, tvN. 

Szereplők:  Seo Hyun-jin (Szo Hjondzsin), Ra Mi-ran és Ha Jun (Ha Dzsun).

A történet röviden:

Go Ha-neul (Ko Hanul) diákként egy igen traumatikus baleset túlélője. Iskolai kiránduláson egy alagútban felborult a buszuk. Mindenkit kimentenek, de sajnos ő bent ragadt, begipszelt lába a székek közé szorult. Az egyik tanár visszament  érte a veszélyes helyszínre, aki életét vesztette a mentőakció közben. Az eset szépsége, hogy egy olyan tanár ment vissza, aki csak "részidős, határozott idejű" szerződéssel volt alkalmazva, magyarul csak hosszabbították a szerződését időről időre. Így a tanár által hátrahagyott feleség semmilyen segítségre nem számíthatott. Hanul ennek a megrázó eseménynek a hatására úgy dönt, szintén tanári pályára lép. Eközben folyamatosan tartotta a kapcsolatot az őt megmentő tanár özvegyével, szorgosan tanult, majd kereste a tanári állásokat, amiről kiderült, nem is olyan könnyű bejutni, mert rengeteg a jelentkező és kevés a hely. Egy nem túl neves középiskola interjúra hívja, amin sikeresen átmegy. Nevezhetjük egy felnövéstörténetnek is, ahol a főhős a szemünk láttára növi ki magát érett személyiségé, tanárrá. 

 

Neked ajánlom a sorozatot, ha

  • netán az iskola ad számodra is munkalehetőséget és szívesen bepillantasz egy másik nemzet szokásrendszerébe.
  • szeretnél egy teljesen más témájú sorozatba belekezdeni, mert eleged van a romantikus, fantasztikus, jóképű herceg, szegény lány történetekből. 
  • szereted a való élet adta történeteket és esetleg lehet belőle tanulni.
  • Ra Mi-ran és/vagy Seo Hyun-jin rajongó vagy.

Nem ajánlom neked a sorozatot, ha

  • pörgős, váratlan fordulatokkal teli sorit keresel.
  • neked kell, hogy legyen benne romantika.
  • rohadtul nem érdekel az oktatási téma.
  • ha nem szereted, ha néha papírzsepi is kell.

black_dog-pic_credit_asianwiki_blog.jpg

Kép forrása: AsianWiki Blog

Vélemény:

Összességében tetszett a sorozat, kiválóan jól alakították a szerepeket a színészek. Az iskolai felállás, és a tanárok pozícióbeli szerepe sokban hasonlít a mi rendszerünkhöz, de a kezdő tanárokat inkább ugráltatják, ahogy csak lehet. Külön érdekes volt látni, hogy a rokon általi bejutást elítéli és nem is támogatja a tanári kar, ha ilyenről szereztek tudomást, annak a tanárnak nem volt maradása. Szomorú volt látni, hogy az idősebb, tapasztaltabb kollégák mennyire kihasználják pozíciójukat, szinte mindenki mindenkinek ellensége. Mekkora szégyennek számít Koreában, ha csak határozott idejű szerződése van valakinek, a diákok ha megtudják, már nem is veszik komolyan a tanárt, ha meg párt keres az illető, nem számít munkának, ha csak ilyen szerződéssel dolgozik valaki. Döbbenet.  Persze nem ússzuk meg intrikák és cselszövések nélkül, húzós pletykák és kiborulások nélkül. Minden része lekötött, átéreztem a tanárok versenyfutását az idővel,a nyomást, a politika indokolatlan befolyását, a gyerekek keserves küzdésüket, hogy bekerüljenek egy neves egyetemre. Könnyed szórakozás érzelmekkel fűszerezve, és nem egyszer világít rá arra, hogy ki kell tartanunk saját értékrendszerünk mellett és a becsületes utat járni nehezebb, de hosszútávon megéri.

Megnézhető : viki ( egyelőre angol felirattal)