Öt koreai film, amit látnod kell

Ha bejött az Élősködők, ezeket is nézd meg!

Az Élősködők sikere az idei Oscar-gálán (négy Oscart vitt el, köztük a legjobb film díját) ráirányította a figyelmet Korea filmgyártására. Mi persze nem lepődünk meg, hisz évek óta nézünk koreai filmeket, tudjuk, milyenek, és hosszú ideje mondjuk mindenkinek, hogy érdemes odafigyelni a világ túloldalán ennek az 50 milliós országnak a filmművészetére. Ha láttad az Élősködőket, és tetszett, erősen ajánljuk az alábbi filmek megtekintését is. Kifejezetten nem a klasszikus "művészfilm" jellegű alkotásokból válogattunk, mint amilyenek mondjuk Kim Gidok (Kim Ki-duk) alkotásai, hanem olyanokból, amelyek általánosan bárki számára jól fogyaszthatóak, ugyanakkor elgondolkodtatóak és megvan bennük az a szikra, az a varázs, ami miatt az Élősködők is letarolta a világot nemrég.

SUNNY (2011)

sunny.jpg

Történet:

A film cselekménye váltakozva játszódik a jelenben és az 1980-as években. Im Nami ma feleség és anya, aki egyedül tölti napjait otthon. Nami éppen édesanyját látogatja meg a kórházban, amikor egy másik beteg nevére lesz figyelmes az egyik kórterem ajtaján: Ha Cshunhva. Kiderül, középiskolai barátnője fekszik a kórteremben, végső stádiumú rákkal. Nami visszaemlékezik az első találkozásukra, amikor vidéki új tanulóként került a szöuli lánygimnáziumba, ahol farkastörvények uralkodtak a márkás cipőket és táskákat hordó lányok között. A félénk és cukorbeteg Nami szinte véletlenül kivívja az iskola rettegett bandájának a Sunnynak a tiszteletét, melynek Cshunhva a vezetője, és beveszik a lányt maguk közé. A szeleburdi és olykor erőszakos lányokkal Nami szoros barátságot köt, kiállnak mellette a másik iskola rivális bandájával szemben is. A haldokló Cshunhva a jelenben arra kéri Namit, keresse meg a többieket, hogy még egyszer utoljára láthasson mindenkit. 

Miért nézd meg:

Ez a film felváltva nevettet és ríkat meg, készülhetsz hatalmas adag zsepivel rá. Mindannyiunk élete hasonló ehhez a filmhez: tiniként sok mindenre vágyunk, sok mindenről álmodozunk, de nem mindenki álmai válnak valóra. Az élet mindenféle utakra sodor, és visszaemlékezve döbbenünk rá gyerekkorunk igazi értékeire és a barátság fontosságára. Ez a film megérinti a lelket, ugyanakkor végtelenül bájos és szórakoztató.

 

 


Harcban az istenekkel: A két világ (Along with the Gods: The Two Worlds)

singwa.jpg

Történet:

Kim Dzsahong példamutató életet élő tűzoltó. A munkájának él, lelkiismeretesen ment embert és állatot egyaránt. Amikor eljön az ideje és egy mentés közben meghal, három túlvilági őrangyal (csoszungszadzsa, "túlvilági hírnök") jön el érte és kíséri a lelkét a mennyek és poklok kapujához, ahol is Dzsahong 49 nap alatt megmérettetik. A különféle bűnök istenségei elbírálják, mennyire élt méltó életet. Ha bármilyen bűnben bűnösnek találják, akkor bizony pokolra jut. Dzsahong azonban kiválasztott, olyan személy, aki "tökéletesen" viselkedett egész életében, ezért nagy esélye van arra, hogy a 49 nap végén reinkarnálódhat, jutalmul azért, hogy életében jó ember volt. A három őrangyalnak az a dolga, hogy tulajdonképp ügyvédeiként védjék a tárgyalásokon, illetve fizikai testőrségét is ellátják a pokoltól pokolig vezető, semmiképpen sem habos-babos, mitológiai lényekkel teli úton. Az őrangyaloknak is van tétje az útnak: még két "tökéletes" embert kell reinkarnációhoz segíteniük, hogy ők maguk is újjászülethessenek. 

Miért nézd meg:

Óriási közönségsiker volt Koreában, 14,4 millióan váltottak rá jegyet. A magyarországi Koreai Filmfesztiválon is az egyik legsikeresebb film volt. Remek a látványvilág, igazi koreai mitológiai utazás ez, lényekkel, istenségekkel, ugyanakkor mindenféle morális kérdést boncolgat csöppet sem csendesen. Ki a jó ember? Mitől lesz jó valaki? Mi az erkölcs? Létezhet-e hibátlan ember, és ha nem hibátlan, lehet-e jó?

 


 

Kadétnyomozók (Midnight Runners)

 midnight-runners.jpeg

Történet:

Kidzsun és Hijol a rendőrakadémia hallgatói, egymás tökéletes ellentétei. Kidzsun forró fejű és nagyszájú, Hijol igazi stréber könyvmoly. A két srác egyik este egy bárból az akadémiára visszafelé tartva szemtanúja lesz egy lány elrablásának. Jelentik az esetet a rendőrségnek, de azok túl elfoglaltak egy másik üggyel és nem tesznek semmit. A fiúk épp arról tanultak az akadémián, hogy az idő kritikus tényező egy emberrablásnál, ezért saját szakállukra nyomozni kezdenek és beleütik az orrukat egy nagyon nagy gebaszba...

Miért nézd meg:

Mondhatnánk, hogy ez egy átlagos kis akciófilm, de nem az. Amellett, hogy iszonyú vicces és pörgős, természetesen üzenete is van: a lelkiismeretes jövőbeli rendőrök csak a felszín, ez a film a barátságról, a kölcsönös segítségnyújtásról és a látszólagosan kibékíthetetlen ellentétek félretevéséről szól, azért, hogy életet menthessenek.

 

 


Titokban, Délen (Secretly, Greatly)

130620_secretly_greatly1.jpg

Történet:

Észak-Koreában különleges elit kémegységet képeznek ki. Az 5446-os alakulat tagjai fiatal katonák, akiket brutális harcosokká képeznek. Az egyik legkiválóbbat közülük, Von Ljuhvant Dél-Koreába küldik azzal a feladattal, hogy épüljön be, vegyüljön el és várjon a parancsra. Ljuhvan Pang Donggu néven éldegél egy lepusztult külvárosi kerületben, amolyan helyi bolondként, aki csetlik-botlik, mindenkire vigyorog és jó természeténél fogva szeretik az emberek. Maga is csak későn döbben rá, hogy a pártideológiával ellentétesen nagyon megszerette a déli embereket.

Két év telik el így, parancs nem érkezik a párttól, azonban egyszer csak felbukkan két új kém, a rockénekesnek álcázott Ri Herang és az átlagos középiskolás bőrébe bújó, igen fiatal Ri Hedzsin. Ljuhvan megneszeli, hogy valami gond lehet, ha újabb embereket küldtek utána...

Miért nézd meg:

Az Élősködők is levette a világot a lábáról a műfajok keverésével, és ez a film is baromi jó ebben. Könnyed vígjátékból szinte pillanatok alatt vált át kőkemény drámába, majd brutális akciófilmbe. A bajtársiasság, a parancsszegés, az agymosás vs helyes cselekedet témakörei bukkannak fel, remek színészi játékkal, csodásan fényképezve.

 


Csoda a hetes számú cellában (Miracle in Cell No. 7)

miracle-in-cell-no-7_1.jpg

Történet: 

I Jonggu mentálisan sérült, egy gyermek agyával gondolkodó férfi, aki egyedül neveli hatéves kislányát, Jeszungot. A rendőrfőnök kislányát ért balesetet követően a helyszínen segíteni akaró Jongguról azt hiszik, megölte a gyereket. A védekezni képtelen sérült apát halálra ítélik, miután a rendőrök kikényszerítenek belőle egy hamis vallomást.

A börtönben Jonggu egyetlen gondolata a kislánya, aki intézetbe került a letartóztatása után. Kemény bűnöző cellatársai először gyűlölik, mert gyerekgyilkosnak hiszik, később azonban rájönnek, hogy ártatlan. A bandavezér elintézi, hogy becsempésszék Jeszungot a cellába. A kislány érkezése nem csak a rabok életét változtatja meg, de a börtön igazgatójáét is, aki a rabokkal összefogva próbál segíteni fellebbezni Jonggu halálos ítélete ellen.

Miért nézd meg:

Nem fogok hazudni, ez a film döbbenetes, szívbemarkoló és rendkívül fájdalmas, annak ellenére, hogy sok vicces jelenet van benne. De meg kell nézni, mert ilyen esetek vannak. Hogy hogyan bánunk sérült embertársainkkal, hogy automatikusan rosszat feltételezünk arról, akit nem ismerünk és félünk a számunkra nehezen érthető betegségektől. A kislányt alakító gyerekszínész tüneményes, az egész film gyönyörű. De készítsetek sok zsepit, mert garantálom, hogy ezt a filmet a pasik is végig fogják bőgni.

Címkék: ajánló, film