Legjobb koreai sorozatok a Netflixen

A Netflix mostanában felturbózta a koreai kínálatát, legalábbis ami a sorozatokat illeti. Leginkább az angolul elérhető koreai sorozatok száma ugrott meg jelentősen, ezért ezekből szemezgettünk, mivel a magyar feliratos kínálat még mindig szerény. Külön feltüntetjük azonban, ha magyar felirat is elérhető egy adott sorozathoz a listánkban.

netflix1.JPG

W: Two Worlds Apart

w1.jpg

 

Erről a sorozatról írtunk korábban, és még mindig az egyik kedvencünk. A történet izgalmas, fordulatos és a koreai sorozatok világában akkoriban igen újszerűnek is számított: megelevenedik egy képregény világa, szó szerint. Kang Cshol a W nevű manhva (képregény) főszereplője, melyet Jondzsu apja rajzol. A 33. évadban a rajzolónak elege lesz a történetből és úgy dönt, megöli a főszereplőt, Csholt. Csakhogy Cshol nem akar meghalni és valahogy sikerül átjárót képeznie a valóságba, és berántja Jondzsut a történetbe. Gyönyörű a képi világ, a rajzolt részek és az áttűnések a rajz és a valóság között. A sztori is tartogat meglepetéseket és közben rengeteg filozófiai kérdést is felvet. Mi a valóság? Az a valóság, amit a saját két szemünkkel látunk? Mennyi hatalma van egy írónak a saját története felett? Mitől lesz egyáltalán ember az ember? Attól, hogy megfogan, megszületik és felnő? Vagy attól, hogy emberi érzelmei vannak, szenved, sír, örül, szeret, gyűlöl? 

Elérhetőség: NETFLIX (angol, német, francia felirat) | VIKI (magyar felirat) 

Itaewon Class / Bosszúra éhesen

itaewonclass.jpg

A sorozat nagyon sok pozitív kritikát kapott amiatt, ahogy a koreai valóságot ábrázolja. Pak Szeroi többszörös hátránnyal indul az életben, kidobják a középiskolából, meghal az apja, és egy időt börtönben kényszerül tölteni, ami után korábbi elítéltként nagyon nehéz melót találnia. Végül sikerül egy kis éttermet nyitnia Szöul nemzetközi negyedében, Ithevonban, ahol mindenfajta ember megfordul. Alkalmazottai is igen sokfélék: akad köztük transznemű nő; színesbőrű, félvér koreai srác, aki nem beszél angolul; Szeroi cellatársa; balkézről született csebolgyerek és magas IQ-jú, szociopata sztárblogger is. Az étteremnek pedig nagyon nehéz fennmaradnia, amikor egy óriáscég törekvéseivel megy szembe. Az egyik első koreai sorozat, ahol LMBT- és színesbőrű karakter is van a főszereplők között. 

Elérhetőség: NETFLIX (magyar felirat van)

Signal 

signal.jpg

A Signal a 2016-os év egyik legjobb sorozata volt, zseniálisan összerakott, szuperül fényképezett, hátborzongató és izgalmas sztori. Egy fiatal profilozó egyszer csak talál egy elem nélküli walkie-talkie-t, ami megszólal a kezében. A vonal másik végén egy nyomozó van, aki 15 évvel korábban nyomoz egy, a jövőben döglött aktaként lezárt sorozatgyilkosság ügyében. A múlt és a jelen összekapcsolódik, a mágikus walkie-talkie segítségével döglött ügyeket oldanak meg együtt, közben azonban mindenféle sötét titokra derül fény, és egy rakás korrupt zsaru nehezíti a dolgukat. A múlt eseményeit barnás, szépiás képsorokkal látjuk, a jelen eseményeit hideg kék árnyalatú szűrőn át. A sorozatnak vannak hibái, de ezekkel együtt is az egyik legjobb koreai sorozat, amit valaha készítettek. A zenéje pedig csodálatos!

Elérhetőség: NETFLIX (angol, német, francia felirattal) (a Viki licence sajnos lejárt, ott már nem streamelik)

My Love from the Star

my-love-from-another-star-kdrama.jpg

Egy igazi kdrama-klasszikus, és végre nézhetjük nagy felbontásban is! Amerikának olyan földönkívülijei vannak, mint ET meg az Alien, Koreának meg itt van Kim Szuhjon, aki különleges arcberendezésének köszönhetően abszolút elmehet földönkívüli számba is. Ez egy igazi klasszikus romantikus vígjátéksorozat, megspékelve némi fantasyvel és sci-fivel és végre megszületett az első koreai szuperhős is! A 400 éves idegen beleszeret a hepciás színésznőbe, de jön a meteor, ami segíthetne neki hazamenni. Decisions, decisions. Kellemes, romantikus kikapcsolódásra vágyóknak kötelező darab.

Elérhetőség: NETFLIX (angol, német, francia felirat) | Viki (magar felirat van)

Kill Me, Heal Me

killmehealme_1.jpg

A koreai filmművészetre abszolút jellemző a műfajok keverése, és ugye Pong Dzsunhónak is ez a fajta mellbevágó műfaji sokféleség hozta meg az Oscart. A Kill Me, Heal Me and baromi vicces sorozat, rengeteg jópofa, felejthetetlen jelenettel, amelyeken két pofára lehet röhögni - ugyanakkor pedig egy nagyon kemény mondanivalót feszegető pszichológiai dráma egy férfiról, akinek gyerekkori trauma következtében hat személyiséggel kell egy testben együtt élnie. Zseniális színészi játék a főszereplő részéről, és még ha a főhősnőnk kicsit idegesítő is, ez a sorozat abszolút kötelező darab.

Elérhetőség: NETFLIX (angol, német, francia felirat)

 

Hozzá kell tennünk, hogy nagyon sok jó sorozat van még a Netflixen, nehéz volt csak ötöt kiválogatni. Olyan sorik is fent vannak, mint a Secret Garden, a Secret Life of My Secretary, a This is My First Life, az Empress Ki, a Six Flying Dragons, a Reply 1988, a Healer, a Prison Playbook, a My Girlfriend is a Gumiho, a Mr Sunshine, a Love in the Moonlight, a Voice, a Sky Castle, a Rooftop Prince, a The Master's Sun.... felsorolni is képtelenség mindet. Akinek van Netflix-előfizetése és tud angolul, az most aztán válogathat kedvére :)