Az első félév legjobb sorozata, apróbb hibákkal

[REVIEW] Signal, tvN, 2016

Tudom, sokan fel fognak hördülni, mert a sokkal populárisabb Descendants of the Sunt tartják a legjobb idei sorozatnak eddig. De ahogy Adri is megírta az értékelőjében, nekünk az a sorozat annyira nem jött be, hogy szuperhájpoljuk. Számomra a Signal egy sokkal jobb sorozat lett, az idei, már lefutott drámák közül nekem ez magasan a legjobb. Nem hibátlan, azt hiszem, hibátlan sorozat nem nagyon létezik, de mindent figyelembe véve, egy körömlerágóan izgalmas bűnüldözős thrillert kaptunk, még ha nem is válaszolták meg minden kérdésünket a végén.

signal.jpg

Lee Jae-hun, Kim Hye-su és Jo Jin-ung a sorozat poszterén

Szereplők

Lee Jae-hun (I Dzsehun, 훈): Park Hae-young (Pak Hejong)
Kim Hye-su (Kim Hjeszu, 김혜수): Cha Su-hyeon (Csha Szuhjon)
Jo Jin-ung (Cso Dzsinung, 조진웅): Lee Jae-han (I Dzsehan)

A cselekmény dióhéjban

Park Hae-young (Pak Hejong) gyermekkorában szemtanúja lesz egy osztálytársa elrablásának, a kislányt holtan találják. A rendőrök nem hisznek Hae-youngnak, amikor azt állítja, az elrabló egy nő, nem pedig az a férfi, akit köröznek. Felnőve Hae-young profilozóként dolgozik a rendőrségen, és nem sokkal az elévülési idő lejárta előtt egy walkie-talkie-ra bukkan, ami rejtélyesen megszólal a kezében, anélkül, hogy lenne benne elem. A vonal másik végén Lee Jae-han (I Dzsehan) nyomozó van, aki 15 évvel korábban éppen ezen az ügyön nyomoz. Lee segítségével Hae-young kideríti, hogy ki a valódi gyilkos, és a sorozat folyamán a múltbéli és a jelenbéli nyomozó a rejtélyes walkie-talkie segítségével együtt derítenek fel úgynevezett „döglött aktákat”.

A dolgok azonban ennél sokkal bonyolultabbak, a nyomozás közben a csapat óriási méretű rendőrségi korrupcióra bukkan, és miközben megpróbálják megoldani a döglött ügyeket, Hae-young igyekszik azt is kideríteni, mi történt Lee nyomozóval 2000-ben, amikor is eltűntté nyílvánították. A feszültséget fokozza, hogy a rejtélyes walkie-talkie-n keresztül érkező rövidke adások nem időrendi sorrendben történnek, hanem ugrálnak a különböző idősíkokban, így a puzzle darabkáit nagyon nehéz összerakni. A sorozat a legutolsó részig is tartogat meglepetéseket.

signal1.jpg

Park Hae-young, akinek nem volt egy fényes gyerekkora: bátyját elítélték nemi erőszakért, aki szabadulás után öngyilkos lett, Hae-young talált rá vérbe fagyva. Szülei az eset miatt elváltak, a fiú az apjához költözött, aki végül elhagyta, így magányosan nőtt fel. Azért lett profilozó, hogy kiderítse, mi történt valójában a testvérével, akinek ártatlanságában nem kételkedett soha. A walkie-talkie megtalálása olyan események láncolatát indítja el, amire ő maga sem számít, és ez bizony a lelkiállapotára is kihat.

signl2.jpgCha Su-hyeon erős rendőrnő, nyomozó, aki a sorozat első részében egy munkájában és hitvallásában megingathatatlan, férfiakat megszégyenítő módon dolgozó, kemény nő, aki odavág, ha kell, és a férfi kollégiái is tartanak tőle. Ahogy a sorozat halad előre és megismerjük a múltját, kiderül, hogy nem volt ez mindig így. Kétballábas, félénk kis rendőrkadét volt, aki pincsikutyaként követte Lee Jae-hant, a példaképét, a férfit, akibe titkon szerelmes volt. Jae-han eltűnése változtatja őt meg, rendületlenül keresi a férfit, 15 év távlatából is szereti. Ahogy az események felgyorsulnak, Su-hyeon elkezd idegileg és lelkileg összeomlani, ami a sorozat második felében időnként idegesítő pillanatokat okoz a nézőnek.

signal3.jpgLee Jae-han nyomozóról eleinte az a benyomásunk, hogy egy inkompetens tökkelütött csávó, pályája kezdetén legalábbis. Aztán ahogy egyre csak falakba ütközik, egyre csak nem számíthat senki másra saját józan eszén kívül, Jae-han hőssé válik a szemünkben. Kiderül róla, hogy élesen vág ám az esze, és rendelkezik valamivel, ami kompenzálja időnkénti ügyefogyottságát: elképesztő akaraterővel és kitartással. Ez a férfi megingathatatlan, hivatásának tekinti a bűnözők lesittelését, hányingere van a korrupt kollégáitól és bármire, szó szerint bármire hajlandó, hogy kiderítse az igazságot és lesittelje a bűnözőket. Néha már-már túl hősies is, de szerencsére egyensúlyba hozzák a karakterét azzal, hogy ő is tud hibázni, és a hibáinak bizony időnként szörnyű következményei vannak, különösen mivel a jövővel kommunikál, így a múltbeli cselekedetei közvetlen hatással vannak Hae-young idejének eseményeire.

A vélemény

Ez a sorozat azoknak való, akik szeretik az izgalmas krimiket, némi fantasyvel átszőtt thrillerrel vegyítve. Végig izgalomban tart, elgondolkodtat. Nevetgélni ritkán lehet rajta - ez egy pszichésen is megterhelő sorozat, egyben nem ajánlatos lehúzni. Nekem volt, hogy egy hetet is ki kellett hagynom, vagy még többet, mert másképp nem bírtam volna megnézni. Nem azért, mert rossz, hanem mert tényleg kemény. A mondanivalója is tömény, emésztést igényel. Ha adhatok tippet, úgy érdemes nézni, hogy mellette valami vidám felhőcskés sorozatot is néz az ember, melodrámával egy időben ne nézzétek, ha jót akartok a lelketeknek.

Az érzelmek és az izgalmas cselekény összefonódnak a sorozatban, ezért is szeretjük a koreai sorozatokat - az érzelmi hullámvasút miatt. Bevallom, eleinte engem Lee Jae-han karaktere annyira nem izgatott. Azonban ahogy a sorozat haladt előre, iszonyúan magával ragadott a története. Jo Jin-ung egy remek színész, aki nagyon jól hozza a zárkózott, de végtelenül jó lelkű, kicsit sete-suta, de nyomozónak kiváló rendőrt. Az a fajta férfi, aki nem beszél sokat, de a tekintete mindent elárul. Su-hyeon és Jae-han szerelmi szála mindvégig nagyon finom marad, azt éreztetik erősen, hogy a nő teljesen odáig van, szinte csodálattal adózva nézi a férfit, le sem tudja venni a szemét róla. Jae-han az a tipikus pasi, aki nem szereti mutatni az érzelmeit, és a nő szeretetét, vágyódását sem akarja észre venni, pedig már az egész rendőrőrs tudja, hogy a csaj szerelmes belé. Azt, hogy elkezd vonzódni a nő iránt, csak apróságokból vesszük észre. Torokköszörülésekből, ideges pillantásokból, aggódásból, apró gesztusokból.

signal4.jpg

 Ez az egyik szál a sorozatban, ami elválaszthatatlan a múltbeli eseményeket bemutató részletekről. A másik szál a múltban az egyes esetek kivizsgálása, melyek azonban mind egyféle végzet felé gördítik lavinaként az eseményeket: Jae-han halálához, amely az egyik első rádióadás alatt következik be. Ebben az adásban Jae-han azt mondja Hae-youngnak, hogy újra fognak kezdődni az adások, és meg kell majd győznie a régi önmagát. Aztán lövés dördül és síri csend. Ezzel indítunk, tehát végig úgy nézzük a sorozatot, hogy tudjuk, mi Jae-han sorsa. Csakhogy a walkie-talkie segítségével, ahogy felgöngyölítik a halott aktákat, mindketten rájönnek, hogy a jövőt meg lehet változtatni. Hiszen azzal, hogy közös erővel a múltban oldják meg a döglött ügyet, a jövő megváltozik, a döglött akta utána már nem is létezik, nem is emlékszik az esetre senki, csak Hae-young, aki mindkét idősík történéseit ismeri Jae-han hangján keresztül. Így viszont akár Jae-han halálát is megakadályozhatnák, és Hae-youngnak pontosan ez a terve. Az élet azonban nem ennyire egyszerű, a korrupt zsaruk ugyanis a múltban és a jelenben is keresztbe tesznek hőseinknek. Nagyon sötét, nagyon elkeserítő képest fest a sorozat a koreai rendőrségről.

Elég bonyolultan hangzik, ugye? Mert az is. Rengeteg szálon fut a cselekmény, jönnek a döglött ügyek, melyek azért így vagy úgy, de összefüggenek, és a végén kiderül az is, hogyan vezet mindez Jae-han halálához és hogy miért pont Park Hae-young találja meg a walkie-talkiet. Mert ha valamit megtanít ez a sorozat, az az, hogy véletlenek márpedig nincsenek.

signal5.jpg

A sorozat nem véletlenül nyert több díjat is, ez egy szépen és logikusan felépített forgatókönyv, izgalmas fordulatokkal, izgalmas, tartalmas karakterekkel, kidolgozott háttérsztorival, cseppenként adagolt megoldásokkal. De nem hibátlan. Vannak benne időnként logikai buktatók, picit értelmetlen kitérők, kissé sablonos megoldások. So-hyeon karaktere, ahogy fentebb írtam, a sorozat vége felé kezd idegesítővé válni, elveszti a higgadtságát, az erős nő mivoltát, szinte összeroppan. A színésznő azonban megérdemelten kapta meg a Baeksang Arts Awardson a legjobb színésznőnek járó díjat, mert mindent kihoz a karakterből, amit megírtak neki. Jo Jin-ung is kaphatott volna egy díjat, azért. Lee Je-hun szenved a karakterében az elején, darabos, nem összeszedett a játéka, emiatt kritizálták is. De belejön, és egy nagyon szerethető, nagyon szívünkhöz növő karaktert hoz létre, aki okos és előre látó, ugyanakkor maga sem hibátlan, és gyarló érzelmek vezetik. Valahogy a három főszereplő karakterét sikerült nagyon jól kidolgozni.

Amivel elégedetlenebb vagyok, az a negatív szereplők. Nincs mögöttük tartalom, mélység, háttér, csupán korrupt, pénzéhes zsarukat kapunk, akik bármit megtesznek, hogy nyalják az oligarchát sejhaját némi készpénzért meg előléptetésért cserébe. Kollégákat, ártatlan gyerekeket gyilkolnak hidegvérrel, szinte kivétel nélkül lelkiismeret-furdalás nékül cselekszenek. Csupán az egyiküket mentik meg valamennyire a sablonosságtól és adnak a végén logikai hátteret, emberi mivoltot a cselekedeteinek. Sokkal félelmetesebb tudott volna lenni a főgonoszunk, ha nem a pénz és az állása megtartása lett volna a fő motivációja.

signal6.png
A korrupt felettes (Jang Hyeon-seong / Csang Hjonszong)

A végkifejlettel sem vagyok teljesen elégedett, bár látom a logikai lépést benne: a nyitott ending hozzátesz a sorozatot végig belengő misztikumhoz. Tulajdonképpen sosem tudjuk meg pontosan hogyan és miért kezdődtek a titokzatos, idősíkokat átívelő rádióadások, csak sejtéseink lehetnek. Az író a képzeletünkre bízza a lezárást.

Kicsit hadd térjek ki így a végén a technikai dolgokra is: egy csodálatosan filmezett sorozat ez, remek az operatőri munka és a rendezés, bár a síkok közötti váltás időnként össze tudja zavarni az embert, hamar hozzászokik a szemünk, hogy a múltbeli eseményeket kicsit barnás, vignettás lencsén keresztül nézzük, a jelent pedig hidegebb, kékes, sötétebb árnyalatokban. Szinte Twin Peaks-i látványvilágot generálnak a színekkel, megvilágításokkal. Azt is szeretném kiemelni, hogy nagyon jó a sorozat zenéje. 

És hogy mi mindent lehet még tanulni ebből a sorozatból? Nem árulom el, nézzétek meg! Érdemes.

Értékelés: 10/9

Megnézhető: Viki | Myasiantv (magyar felirat itt)

~Timi

Címkék: sorozat, Signal