[AJÁNLÓ] W: világok között

A 2016-os év bővelkedik kiemelkedő minőségű koreai sorozatokban. Most fut az MBC csatornán a W, melynek eddig 9 epizódja ment le a televízióban. Ritkán írok ajánlót úgy, hogy a sorozat még nem fejeződött be, de úgy érzem, most érdemes, mert egy rendkívül sok kérdést felvető, elgondolkodtató történetről van szó, azon túl, hogy vizuálisan szemkápráztató és szerencsére a szokásos kliséket is elég jól kezeli. Nem tökéletes, de annyira érdekfeszítő, hogy nem hagy nyugodni a történet. 

w1.jpg

A sztori

A W Dél-Korea legsikeresebb képregénye (koreaul manhva), melynek főszereplője Kang Cheol (Kang Cshol), egy milliárdos, aki abba öli minden pénzét, hogy bűnözőket kapjon el egy valóságshow keretében, nem minden hátsó szándék nélkül: el akarja kapni családja gyilkosát. Tinikorában olimpiai bajnok sportlövő volt, ám egy nap meggyilkolják a családját, a főügyész pedig nem tántorít attól, hogy Cheol volt a gyilkos. A fiú egy évet ül börtönben, mire bizonyítékok híján elengedik. 10 évvel később sikeres üzletemberként Cheol még mindig a rejtélyes gyilkost keresi, a manhva 33. kiadásában. 

wmanhwa.jpg
Oh Yeon-ju (O Jondzsu) a manhva rajzolójának, Oh Seong-munak (O Szongmu) a lánya, sebészrezidens egy szöuli kórházban. Egy nap apja váratlanul eltűnik, és miközben Yeon-ju a szobájában nyomok után kutakodik, megelevenedik apja rajztáblája és Yeon-jut berántja egy kéz a manhvába. A kéz Cheolé, akit leszúrtak a szállodája tetején. Yeon-ju apja ugyanis már régóta szeretné befejezni a manhvát, és úgy dönt, megöli a főszereplőt. Csakhogy Cheol nem akar meghalni, és Yeon-ju - aki a történetbe kerülve rádöbben, hogy az a világ legalább olyan igazinak tűnik, mint a sajátja, Cheol pedig élő, lélegző, vérző, haldokló ember - megmenti az életét. 

whand.jpg

wsaving.jpg

Innentől kezdve az események felgyorsulnak, titokzatos erők szabadulnak el, megnyílik az átjáró a rajzolt és a valós világ között, és Yeon-ju újra és újra visszakerül a manhvába, akarata ellenére. Élete örökre megváltozik, amikor rádöbben, hogy szerelmes a férfiba, aki csak papíron létezik, de mégis oly valóságos.

 

Szereplők:

wcheol.jpg

Lee Jong-seok (I Dzsongszok, 이종석) mint Kang Cheol (Kang Cshol, 강철), a W című manhva főszereplője

wyeonju.jpg

Han Hyo-ju (Han Hjodzsu, 한효주) mint Oh Yeon-ju (O Jondzsu, 오연주), a W-t rajzoló művész lánya, akit hirtelen beszippant a történet.

wsohui.jpg
Jeong Yu-jin (Csong Judzsin, 정유진) mint Yun So-hui (Jun Szohi, 윤소희), Cheol titkárnője, aki régóta szerelmes a férfiba - viszonzatlanul.

wduyon.gif
Lee Tae-hwan (I Thehvan, 이태환) mint Seo Do-yun (Szo Dojun, 서도윤), Cheol testőre és legjobb barátja

wdaddy.jpg

Kim Ui-seong (Kim Iszong, 김의성) mint Oh Seong-mu (O Szongmu, 오성무), a W manhva rajzolója, aki egyszer csak elveszti a kontrollt saját kreálmánya fölött és lányát beszippantja a történet.

wsoobong.jpg

Lee Si-eon (I Sion, 이시언) mint Park Su-bong (Pak Szubong,  박수봉), Oh Seong-mu segédrajzolója, aki részt vesz a manhva alkotási folyamatában és Yeon-jut segíti, miután a lány elmondja neki, hogy ki-be jár a képregényben.

Miért érdemes nézni?

Azon felül, hogy egy érdekes alapsztori, ez a sorozat igen elgondolkodtató, szinte már elvont filozófiai kérdéseket is felvet.

Mi a valóság? Az a valóság, amit a saját két szemünkkel látunk? Yeon-ju a manhvába kerülve ugyanolyan valósnak éli meg azt a világot, mint a sajátját. Hús-vér emberek mozognak, akik megsérülnek, meghalnak. Cheol mikor átöleli és megcsókolja, pont olyan valós érzés, mintha a saját világában ölelné át egy hús-vér ember. Közben ott motoszkál a fejünkben: de hát csak egy rajzolt karakter! 

Az is felmerül bennünk, hogy vajon mennyi hatalma van egy írónak a története felett? Istennek számít-e egy alkotó, aki úgy játszik a szereplőivel, mint a játékokkal? Lehet-e egy rajzolt karakternek önálló tudata? Öntudatra ébredhet-e egy alkotás? És mi lesz, ha igen? Alakíthatja-e a saját sorsát? Élhet-e emberként? Mitől lesz egyáltalán ember az ember? Attól, hogy megfogan, megszületik és felnő? Vagy attól, hogy emberi érzelmei vannak, szenved, sír, örül, szeret, gyűlöl? Cheol ugyanúgy érez, mint bármelyikünk, szenved az író által számára kirótt sorstól, miközben öntudatra ébred és szerelmes is lesz: egy valódi emberbe. 

Sok egyéb kérdést is felvet a sorozat, például, hogy milyen erők uralkodnak egy fiktív történetben, azaz mik az események mozgatórugói, és mi történik, ha a szereplők saját kezükbe veszik az irányítást: megtagadhatják-e a képregények univerzális erőit, előre meghatározott történetívét, kitörhetnek-e a nekik szánt sorsból? Kicsit allegorikusnak is érzem, szinte libabőrösen párhuzamba lehet vonni Ádám és Éva történetével, akik ellenszegültek teremtőjüknek. Mi a szabad akarat? Kinek lehet szabad akarata? Létezik-e a sors? Előre elrendelt-e egy fiktív szereplő élete? 

Nagyon érdekes kérdések, valószínűleg pontos választ nem fog erre adni a sorozat sem, de jól el lehet gondolkodni ezen. Mindeközben pedig egy szórakoztató, pörgős sorozatot nézünk, ami elképesztően jól meg van csinálva technikailag is, a rajzolt részek elképesztően gyönyörűen vannak kivitelezve, miközben életre kell előttünk Kang Cheol és a világa.

wcheol2.jpg

wcheol3.jpg

wcouple.jpg

wkiller.jpg

wbetuk.jpg

 

Hol lehet megnézni?

VIKI (magyar felirat folyamatban) | Myasiantv (csak angol)

~Timi

>> Még több koreai filmes érdekesség a Facebookon!

>> Tipp: Hol és hogyan tudok koreai sorozatokat nézni?

Címkék: ajánló, sorozat, W