A rejtélyes szálloda, ahová csak egyszer léphetsz be

REVIEW: Hotel del Luna

Nem titkolom, számomra az idei év eddigi legjobb sorozatát fogom most nektek ecsetelni. A Hotel del Lunában minden megvan, ami egy jó szórakozáshoz kell, és még annál is több. Az év színésznői alakítása díjat pedig IU tőlem már meg is kapta. Lássuk hát, miről is szól ez a sorozat, és miért olyan lenyűgöző!

hotel_del_luna.JPG

Szöul szívében működik egy rejtélyes szálloda, a Hotel del Luna, mely toronymagasan emelkedik a város fölé, impozáns téglaépület, folyondáros bejárattal, vaskapukkal, minden, ami kell. Csakhogy ez a szálloda nem is létezik - emberi szemnek legalábbis láthatatlan. Ide ugyanis csak a holtak tehetik be a lábukat, meg pár kiváltságos ember, akit az igazgató különleges engedélyével engedhetnek csak be. Ha valami félreértés folytán egy élő ember mégis betéved, az bizony nem hagyhatja el többet a szállodát. 

hoteldeluna_building.jpeg

A Hotel del Luna épülete; valójában a Mokphói 1. számú Modern Történeti Múzeumnak ad otthont. A folyondárokat csak a forgatás idejére telepítették. (Fotó: 2. rész screencap)

A szállodát egy különös, hepciás, gyakran gőgös és gonoszkodó, ám elképesztően gyönyörű nő vezeti, Csang Manvol, akinek az utóneve is azt jelenti: "telihold". A szállodának van egy emberi menedzsere is, hisz ahhoz, hogy a kiszemelt földterületen és épületben minden éjjel felmagasodhasson a lélekszálloda, a földi hatóságokat távol kell valahogy tartani, ezt pedig csak egy emberi lény tudja elintézni. Manvol már több mint 1000 éve vezeti a szállodát, mely aprócska kis ivóból fejlődött hatalmas szállodává, miközben Manvol pénzt harácsolt össze az évszázadok folyamán.

manvol.jpeg

Manvol szerepében IU (I Dzsiun) (Fotó: vlive.tv)

Csakhogy Manvol nem véletlenül lett a lélekszálloda igazgatója: múltbeli súlyos bűntettei következményeképp a sors istennői hozzáláncolták ahhoz a fához, mely a szállodát működteti. A hatalmas, kiszáradt, öreg fa Manvol lelki világát is tükrözi: a nőből kiveszett a szeretet, lelke sötét és kopár, magányos és szomorú. Egy nap egy férfi támolyog be a szállodába, egy tolvaj, aki egyedül neveli a kisfiát. A férfinek bűntudata van, mert nem adhat születésnapi ajándékot a gyereknek, és letör egy virágzó ágat Manvol kertjében. A férfi a halál mezsgyéjén táncol, félholtan fekszik az utcán, lelke tévedt be a szállodába. Manvol megígérteti vele, hogy visszaküldi a testéhez (és ezáltal az életbe), ha a kisfiút felnőve a szolgálatába ajánlja. A férfi kénytelen-kelletlen beleegyezik.

A gyermek, Ku Cshanszong, felnőve igen keresett szállodamenedzserré válik, és Szöulba érkezik, hogy egy neves szállodánál kezdjen dolgozni. Csakhogy eljött az idő, hogy Manvol megkapja, amit megígértek neki: így Cshanszongnak a Hotel del Lunához kell szerződnie emberi menedzsernek. Innentől kezdve látja a szellemeket, és segít nekik különféle ügyes-bajos dolgaikat elintézni, hogy békével léphessenek át a túlvilágra, miután kipihenték magukat a hotelben. 

yeojingoo.png

Ku Cshanszong szerepében: Jo Dzsingu (fotó: tvN)

Amit azonban az elején sem Manvol, sem Chanszong nem tud, az az, hogy a fiút nem véletlenül sodorta a sors Manvol útjába - a sors istennői ezt előre eltervezték. Cshanszong feladata, hogy feloldja Manvol bűneit és segítsen a nő lelkének végre megnyugvást találni.

A szálloda elengedhetetlen tartozékai még a cuki portásfiú, a karót nyelt, de lágy szívű bárpultos fickó, valamint az eleinte nem túl barátságos emeleti üzletvezető (housekeeping manager), akinek a feladata a vendégek igényeinek kiszolgálása és a szobák menedzselése. Később csatlakozik hozzájuk egy tinilány, aki besegít a személyzetnek a holtak problémáinak megoldásában. 

ÉRTÉKELÉS

Ez a sorozat húzott ki a K-drama-letargiából, amitől már hosszú hónapok óta szenvedtem. A Goblin óta képtelen voltam rendesen végignézni egy sorozatot, úgy, hogy tényleg tűkön ülve várjam a folytatást. Hát ezt a Hotel del Luna alaposan megoldotta! A történetet a Hong-nővérek írták, akik igencsak jártasak a koreai mitológiában és szellemvilágban, hisz olyan sorozatok kötődnek hozzájuk, mint a My Girlfriend is a Nine-tailed Fox, a Master's Sun vagy a Hwayugi

Ezúttal is sikerült megteremteniük a fantasyvilágot, de a Hwayugival ellentétben itt sikerült összetartaniuk a történetet és értelmes egésszé kovácsolniuk. Végig megtartja a sztori a léptéket, nincsenek üresjáratok, fölöslegesen elhúzott nyálas részek, a románc is szerethető és kellemes, nem vitték túlzásba. A sztori mögött pedig ott vannak a mélyebben húzódó gondolatok, amelyek mindannyiunkat kínoznak időnként. Van-e hosszabb távú következménye a tetteinknek, mi az igazi büntetés fogalma? Manvol szörnyűségeket követ el emberként, számos élet kioltása, számtalan ember vére tapad a kezeihez. Büntetése, hogy évszázadokon át cipeli múltja terhét, magányban, keserűségben, sokkal nagyobb, mintha elítélte volna egy emberi bíróság. Manvol úgy kompenzálja a magányt, keserűséget és szomorúságot, ahogy mindenki más is teszi: függőséggel. Van, aki alkoholba fojtja a bánatát, mások szerencsejátékoznak, láncdohányosok, vagy nem tudnak gátat szabni az evésnek. Manvol vásárlási kényszerrel küzd, na és persze az alkohol is befigyel időnként. Mindez teljesen emberivé teszi a karakterét. Természetesen számos erkölcsi példázattal, társadalmi problémával találkozunk a sorozat folyamán a szellemek megoldandó problémái közepette.

A színészi játék kiváló, mindenki a sorozatban remekül teljesít, de ki kell emelni IU játékát. Legtöbbször mi nők a férfi színészek játékát szoktuk dicsérni, őket vesszük észre jobban. Itt azonban IU egyszerűen lemossa az egyébként remek színész Jo Dzsingut a képernyőről. Ez a sorozat IU-é, 100%-ban. Hihetetlenül egybeolvadt a karakterrel, a hol szeszélyes, hol veszélyes, hol szenvedélyes Manvollal. Ha ezért nem kap valami nagy díjat az idei díjkiosztókon, nagyon mérges leszek :)

Meg kell említeni az elképesztően gyönyörű, igényes látványvilágot. Sziporkázó az art department itt, a kellékek, bútorok, épületek, no és a kosztümök, remekül lettek összeválogatva. Gyönyörűen van fényképezve, és ügyeltek arra is, hogy a CGI is igényes és vállalható legyen (ugye tudjuk, hogy nincs annyi idejük, mint egy játékfilmnél, ahol utólag hónapokig játszadozhatnak a számítógépen, itt hétről-hétre kell hozni a grafikát). 

Jól összerakott történet, szerethető karakterekkel. Persze nem klisémentes, hiszen ez egy koreai sorozat, mindig lesznek benne kliséelemek. Mindezek ellenére is nagyon élvezhető, izgalmas kis sorozat, érdemes leülni elé. És persze, a zenéjét is nagyon eltalálták!

Értékelés: 10/10

Megnézhető: VIKI (magyar felirat van)

Címkék: ajánló, sorozat