Bajban a koreai horrorfilmipar

Felhígult a minőség

horrorfilmkorea.jpg

A nyár hagyományosan a horrorfilmek időszaka Koreában, és eddig meglehetősen jól teljesítettek a műfaj alkotásai a mozikban, számos film lett kasszasiker, például az 1998-as Whispering Corridors. Az utóbbi években azonban a horrorfilmek elvesztették a nézőközönségüket, legutóbb például a Black Hand és a The Wicked alig tízezer nézőt vonzott, ami Koreában meglehetősen nagy bukásnak számít.

A műfaj kegyvesztettségének oka többrétű. Sok első filmes tartja a horrort gyakorlótérnek, ahol új technikákat, módszereket tanulhatnak, emiatt egyszerűen a legtöbb filmet nem gyakorlott rendező készíti, nincs meg a tapasztalat. Az ismétlődő tematika (például egy időben sokszor volt a cselekmény helyszíne elátkozott iskola) egy idő után unalmassá teszi a műfajt a nézők szemében. A sikeres horrorfilmhez nem elég ijesztgetni a nézőt, a cselekménynek hihetőnek és izgalmasnak kell lennie, és ami még fontosabb: koherensnek. 

Ráadásul egyre népszerűbbé váltak idő közben a thrillerek, kiváltképp a krimi-thrillerek, melyekkel nehéz felvenni a versenyt. A nézők a minőségét vesztett horrortól átpártoltak a mainstreambe bekerülő thrillerre. Olyan kasszasikerek születtek ebben a műfajban, mint a Memories of Murder (2003) vagy a The Chaser (2008).

A horrorfilmesek minden bizodalma most a The Silenced című, június 18-án mozikba kerülő alkotásban van, melynek főszereplői Park Bo-young és Uhm Ji-won. A történet egy kollégiumban játszódik, ahol egymás után tűnnek el a fiatal lányok.

Forrás: JoongAng Daily

Címkék: film, horror