A sorozat, ami elsöpörte Ázsiát

Mindenütt tarol a Descendants of the Sun

Nálunk olyan sorozatokért rajonganak, mint a Trónok harca vagy a Walking Dead, a bolygó másik felén azonban egy koreai sorozat okoz most éppen elképesztő őrületet. Kínában a kormány közleményben figyelmeztette az embereket a sorozat nézésének veszélyeire, Japánban rekordáron vették meg, a thai miniszterelnök pedig arra buzdította az országát, hogy mindenképp nézzék.

dots1.jpg

Fotó: Blossom Entertainment

Még alig tart a felénél a Descendants of the Sun, de már az első néhány rész vetítése után elképesztő őrület bontakozott ki Ázsiában, talán még nagyobb is, mint a 2013-as My Love from the Star esetében. A sorozat megvette a nézőket kilóra, hazájában már 34%-os nézettségnél tart, ami a koreai sorozatiparban nem hogy jó, hanem hihetetlenül jó adat, különösen a késő éjjel vetített, úgynevezett miniformátumú doramák esetében. Koreában rendkívül nagy a verseny, számos televízióadó van, és mindegyik saját gyártású sorozatokat vetít, vagyis egy nap ugyanabban a sávban több sorozat is vetélkedik a nézettségért. Ha egy sorozat átlépi a 10%-os küszöböt, már sikeresnek minősül.

dots4.png

Pillanatkép a sorozatból (KBS2)

Miközben otthon egyre nő a nézettség, a sorozat más országokban is elképesztően népszerű lett. Ez az első koreai sorozat, amit szimultán vetítenek Kínában is, igaz nem televízióban, hanem online platformon, az iQiyi-n (ráadásul vágott verzióban, az észak-koreai jeleneteket nemes egyszerűséggel kivágták). A héten már 1,1 milliárd megtekintésnél tartott, és a sorozatnak még koránt sincs vége. Olyan népszerűségnek örvend, hogy a kínai Közbiztonsági Minisztérium a Weibo-oldalán (a Twitterhez hasonló mikroblog) figyelmeztette a lakosságot, hogy a sorozat megtekintése családi problémákhoz vezethet. Úgy tűnik, egyre több pár veszekszik miatta, a nők ugyanis szinte megőrülnek a Song Jung-gi (Szong Dzsunggi) alakította fess, jóképű katonáért. Japán részenként százezer dollárért (kb. 27 millió forint) vette meg a sorozatot akkor, amikor még alig öt rész ment le belőle. Mindez azért érdekes, mert az utóbbi években Japánban csökkent a koreai sorozatok importja, ez az alkotás azonban ismét felélesztheti a piacot. Thaiföldön a miniszterelnök egyenesen arra buzdította a népet, hogy nézzék a Descendants of the Sunt, mert a hazaszeretet bemutatásáról, a hazafiasságról szól, és példaként szolgálhat a thaiok számára.

Mindezt persze már a hazai politika sem hagyhatta szó nélkül, Park Geun-hye (Pak Gunhje) elnökasszony a Kék Házban arról beszélt, hogy a sorozat további lehetőségeket adhat a turizmus fejlesztésére, és mindjárt támogatásáról is biztosította Taebaek (Thebek) városát, ahol a gyönyörű hegyek között a sorozat egy részét forgatták. Ide ugyanis özönlenek a turisták most, azonban hoppon maradnak: a díszletet a sorozat befejezése után elbontották. A város most azt tervezi, hogy újjáépítik a forgatási helyszínt a turisták kedvéért.

dots2.jpgA sorozat díszlete Gangwon (Kangvon) tartomány Taebek (Thebek) városához tartozó hegyvidéken. Fotó: Taebaek City 

A sorozat nem csak a helyi turizmusnak kedvez. A jelenetek egy részét Görögország néhány szigetén vették fel, mely egzotikus háttérként szolgált. Az utazási irodák máris azt tapasztalják, hogy egyre több ázsiai szeretne kifejezetten oda utazni, ahol forgattak.

dots3.pngA Zákinthosz szigetén található hajóroncs az egik legnépszerűbb új turistacélpont, és egy kis magyar vonatkozást is találunk rajta, ha jól megnézzük. (Pillanatkép a sorozatból; tulajdonos: KBS2)

Más téren is tarol a sorozat: Dél-Koreában a betétdalok rendre a slágerlisták legtetején kötnek ki, az eladási adatok is az egekbe szöktek. Persze ez talán annak is köszönhető, hogy az OST-k (original soundtrack) legnépszerűbb előadóit kérték fel a sorozathoz, mint például Lyn, Yoon Mi-rae (Jun Mire), Gummy, K.Will vagy XIA Junsu.

A sorozat a dél-koreai hadsereg különleges egységét vezető százados (Song Jung-gi) és egy doktornő (Song Hye-gyo) szerelméről szól, miközben emberéletek megmentéséért küzdenek egy fiktív, Uruk nevű országban a Balkánon. A sorozat másik párját egy törzsőrmester (Jin Gu) és egy katonaorvosnő (Kim Ji-won) alkotja, akiket a nő altábornagy apja eltiltott egymástól.

descendants-of-the-sun2.jpgA sorozat posztere (Blossom Entertainment). Balról jobbra a főszereplők: Song Jung-gi (Szong Dzsunggi), Song Hye-gyo (Szong Hjegjo), Jin Gu (Csin Gu), Kim Ji-won (Kim Dzsivon)

A sorozat megtekinthető a Viki felületén.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

 

>> Kövess minket Facebookon még több érdekességért!