Amikor az ördög szólít: csak tenné kissé tempósabban

A When the Devil Calls Your Name először a poszterével keltette fel a figyelmemet, no meg a szinopszisával. A főszereplő színészeket nem ismertem különösebben. Az első egy-két rész egész jó volt, vicces és megfogott a sorozat. Sokféle kérdést boncolgat, a lélekről, az embert motiváló tényezőkről, és persze ezzel nem különösebben egyedi, hiszen számos film, sorozat teszi ugyanezt. De vajon megéri megnézni ezt a sorit? Alább kiderül. 
(A spoileres részeket külön szakaszba tettem, aki szeretné megnézni a sorit, ugorja át!)

whenthedevil1.jpg

When the Devil Calls Your Name
악마가 너의 이름을 부를 때
Csatorna: tvN, 2019
Főszerepben: Jeong Gyeong-ho (Csong Gjongho), Park Seong-ung (Pak Szongung), Lee Seol (I Szol), Lee El (I El)

A történet Szo Dongcshon körül forog, aki egy utálatos, mogorva vénember, csak a gitárjának él, minden vágya híres és gazdag zeneszerzővé válni, de csak egy lecsúszott, megkeseredett haknizenész. Az ördög felajánl neki mindent, amire vágyott. Hírnév, gazdagság, fiatalság, siker - cserébe 10 év elteltével elveszi a lelkét. A vén zenész visszafiatalodik és Harib néven dúsgazdag, ünnepelt zeneszerzővé válik. Letelik a tíz év és közeleg a szerződés lejártának időpontja, amit Harib nyilván nem szeretne. Mindenféle módszerrel megpróbálja meggyőzni az ördögöt, hogy hosszabbítsák meg a szerződést.

Közben Harib többször is beleütközik Kim Igjongba, egy rendkívül tehetséges fiatal lányba, aki viszont iszonyú szerencsétlen sorsú. Családon belüli erőszak áldozata, akit fiatal korúak javítóintézetébe küldenek tizenévesen, mert bántalmazó apját koponyán ütötte egy üveg hamutartóval. A szabadulása után a lányt nem szívesen látják sehol, megbélyegzik, bűnözőnek, alantasnak tartják. A mindig mosolygós és pozitív gondolkodású Igjong egyre nehezebben viseli, hogy minden álma szertefoszlik, és nem lehet belőle énekesnő. Harib és a lány sorsa összekapcsolódik egy igen fura módon: kiderül, hogy Harib sikerslágereihez az ihletet az ördög más zeneszerzőktől lopta el, és Harib első sikerdalát valójában Igjong írta, még a börtönben.

Harib mindenféle trükköt bevet az ördög ellen....

A sorozat jól indul, a zenék is eléggé jól sikerültek. tartogat bőven fordulatot és meglepetést, ezek között van sablonos jó pár, de van olyan is, amire tényleg nem számít a néző. Az egyetlen gond az egésszel, hogy mindez túl lassan történik. Nagyon-nagyon-nagyon sok a sorozatban a visszaemlékezés, ami bár a koreai drámák egyik kedvenc sabloneleme, de itt piszkosul túlzásba viszik. Amikor ugyanazon epizódon belül harmadszor emlékezik vissza a szereplő ugyanarra a jelenetre, ami még az epizód elején történt.... Sokszor érződött, hogy már nem tudják mivel kitölteni az epizód műsoridejét. Lehetett volna ez 12 epizódos, megspórolhattak volna a nézőnek egy csomó unalmas pillanatot. Sokkal pörgősebbnek kellett volna lennie az egésznek. A fölösleges karakterek, mint az idegesítően nyivákoló idolsztár, szintén nem segítették a sztori előre haladását, csak tölteléknek kellettek. A valóban számító mellékszereplők alszálait pedig elnagyolták.

[spoiler] 
Ott van például Igjong rendőr bátyja, akit szinte a sorozat közepéig mellőznek, majd egyszer csak kiderül, hogy valójában ő ütötte agyon az apjukat, amikor az bántalmazta az anyját és a húgát. De még innentől is csak párszor szerepel, mintegy mellékes bűntudat-funckióként a főszereplő lány számára, aki átvállalta a tettet, hogy a bátyja rendőr lehessen. Vagy a Haribbal egy házban élő Kangha, akinek a története szintén csak nagyon a sorozat végén kezd kibontakozni, addig csupán egy jobbára idegesítő léhűtőnek tűnik. Mintha elcsúsztak volna a súlypontok ezeknél a történeteknél, közben meg a fő szálon halálos unalmas visszaemlékezéseket és fölösleges hatodszor-is-hallgassuk-meg-ugyanazt-a-dalt jelenetek futottak.

Ugyancsak kissé elnagyolt lett Igjong pálfordulása, azaz amikor a lány eladja a lelkét, hogy megmentse Luca életét. Mivel nincs lelke, számító, önző, majdhogynem gonosz emberré válik, és persze értem, erre miért volt szükség, de ezt is túltolták, túlságosan elhúzták, a konfliktus feloldása pedig picit... nyögvenyelősre sikerült. Egyszer csak odarepdesett a lelke és beleszállt. Azt ennyi. Te meg csak pislogsz, hogy WTF.

[spoiler vége]

whenthedevil2.jpg

A sorozat legkiválóbb pontja talán a színészi játék. Csong Gjongho élete alakítását nyújtja, a vénemberek minden mozgásmechanizmusát, arcrángását is remekül hozza a jól sikerült sminkben, az önző és sikerorientált, háklis Harib szerepében pedig szinte ragyog. Persze az ő karaktere a legkiforrottabb, és a sorozat előrehaladtával fokozatosan pillantunk be a lelkébe (amit ugye eladott) és rájövünk arra is, hogy sokszor még a nagyon egyszerűnek tűnő döntések mögött is komplex mechanizmusok állnak. Pak Szongung hihető ördögöt prezentál, és Haribbal felülmúlhatatlanul vicces brománcot alakítanak ki, amolyan gyűlöllek, de azért jó fej vagy típusú adok-kapokkal. És az ördög sztorija is váratlan meglepetésekkel szolgál, hátteret adva az okoknak, amiért emberi lelkeket "vásárol" meg. I Szol egy újonc színésznő, én itt láttam először, de meggyőző alakítást nyújt a túlontúl "jó kislány" szerepében, aki mindenki gondját-baját a vállára veszi, és csendben szenved. 

A legtöbb sorozathoz hasonlóan ez az alkotás is boncolgat fontos kérdéseket, elgondolkodtat. Mi a lélek? Ha létezik, akkor vajon kinek a tulajdona? El lehet-e adni? Vissza lehet-e szerezni? Mi a szabad akarat jelentősége? Szembeszállhat-e az ember az ördöggel, vagy akár az isteni előre elrendeltetéssel, a neki szánt sorssal? Még azoknak is érdekes lehet mindez, akik amúgy nem vallásosak; csak amúgy filozófiai alapon gondolkodva. A bajom a végkifejlettel az, hogy klisészerűen oldja meg a konfliktust, gyakorlatilag a bibilai alapoktól elvárt "üzenettel", vagyis semmi új látásmódot nem ad, bár tény, hogy érdekesen boncolgatja útközben a kérdéseket.

Fun fact, az I Szol alakította énekesnő énekhangját Sondia (손디아) kölcsönözte a sorozathoz, Csong Gjongho viszont maga énekelt.

ÉRTÉKELÉS

Összességében egy érdekes sorozat, vannak benne jó dolgok, jó a zene (csak túl sokszor ismétlik ugyanazokat a dalokat), a sablonok itt is megvannak, és picit lassan bontakozik ki. Néha bele kell tekerni.

7/10

Megnézhető: VIKI (magyar felirat folyamatban) 

 

 

Címkék: ajánló, sorozat