Mi történik a Puszani Nemzetközi Filmfesztivállal?

A BIFF politikai kálváriája

A nemzetközileg is elismert és fontos filmfesztivál, a puszani BIFF egy ideje nagyon komoly gondokkal küzd, ami akár alapjaiban rengetheti meg fesztivált, de akár a végét is jelentheti jelenlegi formájának. Mi történik?

ohmynews.jpg

Fotó: ohmynews

2014-ben kezdődött a fesztivál kálváriája, amikor is kb. 300 film között bemutatták a Diving Bell című dokumentumfilmet, mely a Sewol komphajó tragédiájával kapcsolatosan kritikus szemmel mutatta be a koreai kormány reagálását a helyzetre. Puszan város önkormányzata, mely a fesztivál anyagi támogatását biztosítja, meg akarta tiltani a BIFF-nek a film bemutatását, amire a fesztivál igazgatója, Lee Yong-gwan (I Jonggvan) nemet mondott, hiszen a fesztivál programjának politikai manipulálása lett volna ez, veszélyes precedenst teremtve. 

Ezt követően a koreai kormány hirtelen csökkentette a BIFF anyagi támogatását, alaposan megnyirbálva a büdzséjüket, Puszan városa pedig követelte Lee lemondását, aki erre nem volt hajlandó. Nem sokkal később Lee ellen eljárást indítottak "hűtlen kezelés" miatt. 

A BIFF ezzel politikai csatározás színhelyévé vált, mely Tony Rayns angol programszervező, a BIFF külföldi tanácsadójának véleménye szerint akár azt is jelentheti, hogy a fesztivál a Chungmuro Filmfesztivál sorsára juthat, melyet szintén politikai csatározások fojtottak meg. Rayns szerint ami történik, az tulajdonképpen már-már a demokrácia előtti időket idézi, amikor Koreában a politikai ellenfeleket elhallgattatták, és megnyirbálták a szólásszabadságot. 

A BIFF mellett számos nemzetközi filmes szakember, filmkészítő és fesztiválszervező kiáll, nemrég a berlini filmfesztiválon demonstráltak táblákkal, de koreai filmesek, színészek is kiállnak a BIFF mellett. 

busan-protest-20160214_112258-lr.jpg

Fotó: Patrick Frater

A héten a város polgármestere, aki a fesztivál szervezőbizottságának elnöke, valamint Lee (a fesztivál igazgatója) is lemondott BIFF-beli posztjáról. A polgármester úgy nyilatkozott, a pozíciót a magánszektorból töltheti be majd valaki, és a város továbbra is támogatni fogja anyagilag a fesztivált. Egyes filmszakemberek úgy értékelik a polgármester kivonulását és Lee eltávolítását, hogy "innen már nincs visszaút", és hogy ez az ügy rányomja majd a bélyegét Dél-Korea nemzetközi megítélésére is filmes körökben.

Tony Rayns, Edmund Yeo, Variety, Korea Herald

Címkék: film, BIFF