Ilyen a tökéletes műsorvezető: Yoo Jae-seok, a Szöcske

Dél-Korea nem csak filmművészetével, televíziós sorozataival és popzenéjével hódít, de egyre inkább a televíziós műsoraival is. Ázsiában Kína már meg is vette egy-egy eredeti koreai tévéműsor-formátum licencét, ilyen például a Grandpas Over Flowers vagy a Running Man is, de más országok is érdeklődnek. A koreai tévéműsorok népszerűségének titka, hogy elképesztően szórakoztatóak, kreatívak és olyan szereplőkkel vannak tele, akik hihetetlenül tehetséges showmanek.

És a showmanek leg-showmanjebbike nem más, mint Yoo Jae-seok (유재석), közkeletű becenevén a Szöcske. Yoo vitán felül Dél-Korea valaha volt legnépszerűbb televíziós személyisége, a "nemzet műsorvezetője". Szöcske becenevét onnan kapta, hogy kezdő riporter korában szöcskejelmezben kellett tudósítania.

szocske_yoo.jpg

Képernyőkép: KBS2 

Számtalan műsort vezetett már, és szinte mindegyik óriási siker volt, beleértve a már nem játszott X-mant, Come to Playt és a Family Outingot, valamint a jelenleg is futó Happy Togethert, a Running Mant és az Infinity Challenge-t.

Ezek a műsorok nem csak annak köszönhetik a népszerűségüket, hogy jól megtervezettek, viccesek és kreatívak, hanem Yoo-nak is nagy része van a sikerben. Az 1972-es születésű műsorvezető már önmagában is egy jelenség. Vékony alkata, jellegzetes arca, szemüvege, beszédstílusa azonnal megmarad az ember emlékezetében. Ennyi azonban még kevés lenne. Yoo rendkívül sokoldalú. Remek a humorérzéke, ami nyilván elengedhetetlen egy showműsorban, kiválóan tud időzíteni, gyorsan kapcsol - rendkívül intelligens ember. Jó érzéke van a műsorvezetéshez, a spontán gagekhez, szóviccekhez, paródiákhoz, és szenvedélyesen szereti a hivatását. Ezen felül pedig bármiben, tényleg bármiben benne van, hogy szórakoztassa a nézőket. Komoly színészként is megállja a helyét, és ha kell, akkor éppen a tánc és az éneklés is kiválóan megy neki.

 

Yoo tényleg mindent elvállal: a Running Manben kirohangálja a lelkét, esik, csetlik-botlik, az Infinity Challenge-ben bejáratott komikus módjára parodizál és gagekben vesz részt, a Happy Togetherben szinte klasszikus módon talkshowt vezet, irányított beszélgetéssel. Népszerűségét mutatja, hogy rivális csatornákon vezet műsorokat, azaz mindenki őt akarja magának. 


Összevágás Yoo vicces jeleneteiből a Running Manben


Happy Together egy epizódja Jackie Channel (angol nyelvű felirattal)


Infinity Challenge: Big Bag (Big Bang-paródia)

Yoo a televíziós sorozatoknak köszönhetően elképesztő népszerűségre tett szert külföldön is, és gyakran szerepel videoklipekben is, például Psy híres-hírhedt Gangnam Style-jában, vagy legutóbb a Jinusean Tell Me One More Time-jában. Ennek ellenére Yoo nem szállt el magától, két lábbal áll a földön, szerény és kedves emberként ismerik. Egyébiránt magánéletében is boldog, 2008-ban nősült, feleségével egy kisfiuk van.

yoojaesuk.jpg

Írta: Baksa Tímea