A világ legjobb sorozatbetétdalai Koreából

killmehealme.jpg

Jó, mi nyilván elfogultak vagyunk egy kicsit, de szerintünk a koreai sorozatok tényleg olyan betétdalokat prezentálnak, amelyek világszinten megállják a helyüket. A koreai OST-ket (original soundtrack) általában nem meglévő dalokból válogatják, hanem kifejezetten a sorozatra komponálják, és valamely ismert vagy kivételes hangú előadóval veszik fel, a nagyobb hatás kedvéért. És ez mindig be is jön nekik. Remekül válogatják meg az előadókat, és elképesztő érzékkel párosítják a dalokat a különféle jelenetek alá. A OST-k nagyban hozzájárulnak a koreai sorozatok addiktív jellegéhez. Nem nagyon van olyan sorozat, ahol nem bőgtük el magunkat egy-egy jól megválasztott zenei aláfestésű jelenet alatt... 

Jöjjenek hát most azok az OST-k, amik szerintünk rendkívül emlékezetesek. Kérlek ne sértődjetek meg, ha a kedvencetek nincs a listán, nyugodtak kommenteljétek a cikk alá a dal Youtube-linkjét! 

Kim Hyeon-jung (Kim Hjondzsung): Because I'm Stupid [BOYS OVER FLOWERS OST]

 
A Boys Over Flowers egy olyan sorozat, amely elindította a koreai hullám, avagy hallyu második hullámát 2009-ben, ezért gyakorlatilag ikonikusnak számít. Bár valószínűleg sokan a Paradise című dalt választanák az OST-k közül, mert az az ismertebb, a Because I'm Stupid olyan szám, ami nem csak illik a sorozatba, de zeneileg is kifejezetten nagyon jó, főképp ez az akusztikus verzió, amit a sorozatban játszó Kim Hjondzsung egyedül ad elő. Gyengéd, lágy, romantikus hangon indul, majd fokozatosan beerősít, miközben az akusztikus gitár húrjai a szívünk húrjaival egyszerre pendülnek...

Jang Jae-in (Csang Dzsein) ft. NaShow: Auditory Hallucination [KILL ME, HEAL ME OST]

A Kill Me Heal Me című rendkívüli sorozathoz rendkívüli betétdalt is kaptunk: Csang Dzsein hangjától (jó értelemben) libabőrösek leszünk, miközben NaShow erőteljes rapje szimbolizálja a sorozat hét hasadt személyiséggel rendelkező főszereplőjének belső küzdelmeit. A szám címe pedig tökéletes, tényleg olyan a dal, mint egy hang-hallucináció.

Heize ft. Han Suji (Han Szudzsi): Round and Round [GOBLIN OST]


A hatalmas sikert aratott Goblin című sorozat nyitódalát heteken át követelte a közönség. Az eredetileg csupán 50 másodperces felvezető dal mágikus, szinte álomszerű hangulata annyira megfogta a nézőket, hogy levelekkel, üzenetekkel bombázták a csatornát. Végül aztán a Han Szudzsi által felénekelt első 50 másodpercet kiegészítették egy kerek dallá, Heize hangjával. Ez persze botrányba fulladt, senki nem értette, miért nem az eredeti énekesnővel fejezték be a dalt. Mindenesetre ez nem von le a szépségéből, és abból sem, hogy milyen elképesztően jól illik ez a szám a sorozat hangulatához. Külön érdekesség, hogy a dal angol nyelvű.

Kim Yuna (Kim Juna): Voice [VOICE OST]

A Jaurim énekesnőjének hátborzongatóan szép, fátyolszerű hangja tökéletesen passzol a kemény, megrázó jelenetekkel teli Voice című krimisorozathoz. Korábban is hallhattuk már őt többször, például az ugyancsak krimisorozat Signal OST-t énekelte fel.

MC Sniper: Mask Dance [ARANG AND THE MAGISTRATE OST]

A koreaiak abban is különösen jók, hogy zsáneridegen zenéket úgy gyúrjanak össze, hogy az mégis piszok jól hangozzon a jelenetben. Kiváló példa erre MC Sniper hiphop nótája, melyet egy fantasy történelmi sorozat, az Arang and the Magistrate betétdalaként is el tudtak adni, de még hogy! Amikor a főszereplő Lee Jungi (I Dzsungi) verekszik, ennek a dalnak a refrénjére teszi. Baromi jól passzol az ütős, pergős harcjelenetekhez.

Ali: Carry On [FAITH OST]

Ne menjünk el a "klasszikus" OST-k mellett sem, ezek azok a dalok, ahol kivételes orgánumú, gyönyörű hangú énekesek és énekesnők a tüdőjüket is kiéneklik, miközben rajongók milliói zokognak tele papírzsepihegyeket. Ezek a klasszikus, szívszorító dalok a legdrámaibb jelenetekben csendülnek fel, elképesztő katarzist okozva. Ali örökzölddé vált slágere a Faith című történelmi fantasyben is egy ilyen dal.

Big Bang: Hallelujah [IRIS OST]

A részben Magyarországon forgatott Iris egyik legpörgősebb betétdalát a Big Bang vette fel, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a banda mély hangú rappere, TOP alakítja a sorozat lelketlen bérgyilkosát, aki megkeseríti a főszereplő életét. 

4MEN ft. Mi: Here I Am [SECRET GARDEN OST]

A ma már klasszikusnak tekintett Secret Garden sorozat több felejthetetlen betétdalt ajándékozott nekünk, az egyik ilyen a 4MEN énekegyüttes és Mi duettje, andalító zenéjével és hihetetlen énekhangokkal. Természetesen ez is a tipikus K-dráma-OST kategóriába tartozik, abból a szempontból, hogy a feladata az, hogy a legmegrázóbb pillanatokban bőgőmasinává változtasson.

Byeon Yohan (Pjon Johan): Cheongsan byeolgok (Cshongszan pjolgok, "A Zöld hegy dala") [SIX FLYING DRAGONS OST]


A Six Flying Dragons című nagyszabású történelmi dráma OST-i is fantasztikusak. Az egyik kedvencünk ez a dal, amit Pjon Johan, az egyik színész énekelt fel a saját jelenetéhez, ugyanis a sorozatban is elénekli, méghozzá ott a cappella. Ez egy Korjo-kori népdal egyébként, és ideteszem a dalszöveg fordítását is. Az alábbi videóban a sorozatbéli jelenet alatt hallhatjátok, ide kattintva pedig tisztán, dialógusok közbeszúrása nélkül is. Gyönyörűséges dal.

Ott élek én, igen ott élek én
a Zöld hegyen, ott élek én.
Vad szőlőn élek én, köszmétén,
a Zöld hegyen, ott élek én.
Sírj csak, sírj, kismadár,
Ébredj álmodból, zokogj, kismadár.
Én is, kinek bánata nagyobb,
felébredek s zokogok.
Jalli jalli jallasjong
Jallari jalla

A dobott kő kit talál meg?
Követ el ki kerülhet?
Se a csúfak, se a szépek,
eltalál, így végzed.
Jalli jalli jallasjong
Jallari jalla

Fordította: Xiaolong

 

J-Min: Stand Up [TO THE BEAUTIFUL YOU OST]

Végül pedig ne hagyjuk ki a fiatalos OST-ket sem. A tinirománc sorozatokhoz ilyen OST-kből sincs hiány, az egyik legjobb a To The Beautiful You-hoz készült Stand Up, J-Min előadásában. Energikus, rockos, egy remek énekesnőtől.

Címkék: ajánló, OST