Koreai színészek Hollywoodban

collage.jpg

Hollywoodban számos ázsiai származású színész dolgozik, jobbára ázsiai-amerikaiak, köztük koreaiak is. A nagyközönségnek biztosan ismerősen cseng Daniel Dae Kim (Lost, Hawaii Five-0), Steven Yeun (The Walking Dead),  Booboo Stewart (Alkonyat-sorozat; bár ő csak kis részben koreai), Ki Hong Lee (Az útvesztő, The Nine Lives of Chloe King) neve, azonban most nem róluk lesz szó, hanem olyan koreai színészekről, akik előbb Koreában, illetve Ázsiában lettek népszerűek és utána csapott le rájuk Hollywood.

Persze a szerepek jobbára kisebbek, messze van még az amerikai álomgyár attól, hogy ázsiai származású színésszel főszerepet játsszasson (lásd még whitewashing); ennek boncolgatása külön megérne egy posztot. Az ázsiai színészek tipikusan a jobbára fehér főszereplő segítőjét vagy ellenségét alakítják, leginkább a harcművész, a szemüveges tudós/informatikai zseni avagy a komikus karakter jut nekik. Hősként ritkán találkozni velük. Jöjjenek most olyan koreai színészek, akiket Hollywood is felfedezett magának.

Lee Jun-gi (I Dzsungi)

A legaktuálisabb név a listánkon Lee Jun-gi, aki épp most látható A Kaptár – Utolsó fejezet című filmben Milla Jovovich ádáz ellenségeként, természetesen mint verekedni tudó ázsiai. A szerepet is így kapta meg, a rendező a YouTube-on botlott bele egy videóba, ahol Lee harcjelenetben látható, és azonnal megkörnyékezte a szereppel, amire a színész először nemet mondott. Végül aztán mégis elvállalta, hogy jól tette-e avagy sem, azt majd eldönti az idő. Mindenesetre Milla imádattal nyilatkozott róla mindenütt, amerikai és ázsiai lapoknak egyaránt, hogy milyen jóképű (az ám!),  milyen menő már, hogy nincs dublőre (ez Hollywoodban tényleg menő, ahol a színészek csak az arcukat adják a karakternek... Ázsiában viszont szinte mindennapos, hogy a színészek mindent maguk csinálnak), és milyen remek harcművész (amúgy tényleg, hisz fekete öves taekwondós).

Ajánló koreai munkáiból: A király és a bohóc, Two Weeks (tévésorozat)

residentevil.jpgLee és Jovovich A Kaptár sajtótájékoztatóján Szöulban (fotó:AP)

residentevil2.png

Jovovich Lee-ről áradozik Instagramon (nem először és nem utoljára)

Lee a Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo című sorozatban, ahol szintén nem volt dublőre, természetesen

Rain

A popsztár-színész Jeong Ji-hun (Csong Dzsihun), azaz Rain azon kevés ázsiai színészek egyike, aki elmondhatja magáról, hogy nem Amerikában élő ázsiaiként főszerepet játszott amerikai produkcióban. A 2009-es Nindzsagyilkos című filmről van szó, melynek producerei a Mátrix-trilógiával híressé vált Wachowski-testvérek voltak. Rain iszonyatos erővel és kitartással elképesztő testet épített fel a film kedvéért. Előtte már szerepelt a Speed Racer manga amerikai adaptációjában, Taejo Togokahn szerepében. 2014-ben Bruce Willis oldalán volt látható A herceg című filmben.

Ajánló koreai munkáiból: Full House (tévésorozat), Cyborg vagyok, amúgy minden oké

rain.jpg

Rain és Bruce Willis A herceg című filmben. (Kép: gmanetworks)

Bae Du-na (Pe Duna)

A férfiak mindenütt előnyt élveznek, nincs ez másképp a szerepekkel sem. Nagyon kevés olyan ázsiai színésznő van, aki Hollywoodban is érvényesülni tud. A koreaiak közül ez eddig Bae Du-nának sikerült, aki olyan filmekben játszott, mint a Felhőatlasz, a Jupiter felemelkedése, de a Netflix saját sorozatában, a Sense8-ben is játszik, itt főszerepet. Bae egyébként rendkívül tehetséges színésznő, hazájában számos díjat nyert.

Ajánló koreai filmjeiből: Sympathy for Mr. Vengeance, As One

baedoona.jpg

 Bae Doona. Kép: Allkpop

Bae Duna karakterelőzetese a Sense8-ből

Lee Byeong-heon (I Bjonghon)

A legtöbbet foglalkoztatott koreai színész Hollywoodban kétség kívül Lee Byeong-heon (vagy ahogy ott a kreditekben szerepel, Byung Hun Lee), akinek elég rendes kis repertoárja van már, persze főképp gonoszokat és akcióhősök segédjeit alakíttatják vele leginkább, ami eléggé beskatulyázza. Szomorú, mert ő Korea egyik legnagyobb nevű színésze egyébként, számos kritikusi díjjal a zsebében, egyszóval egyáltalán nem a B-listás akciósztárocska kategória, hanem színész nagyágyú. Amerikában eddig olyan filmekben szerepelt, mint a G. I. Joe: A kobra árnyéka, a G.I. Joe: Megtorlás, a Red 2, a Terminátor: Genisys, a 2016-ban bemutatott A hét mesterlövész, és díjat adott át az Oscar-gálán, első koreaiként a díjátadó történetében. 

Ajánló koreai filmjeiből: Inside Men, Master

leebyunghun.jpg

storm-shadow-696x464.jpg

Lee mint Viharárny a G.I. Joe-filmekben

Megtalálsz minket Facebookon is, további érdekességekkel a koreai filmvilágból!