2016 bombasiker filmjei Koreában

A koreai filmgyártás ékes példaként állhatna a magyar filmipar előtt arra, hogyan kell az ország népét hazai filmekre becsábítani a mozikba. Tavaly például a 10 legsikeresebb film közül 8 koreai gyártású volt, csak az Amerika Kapitány: Polgárháború és a Doctor Strange tudott felfurakodni a toplistára. Lássuk hát 2016 legsikeresebb 10 koreai filmjét!

1. Train to Busan

traintobusan_01.jpg

Viszonylag ritkán esik meg, hogy egy horrorfilm legyen a legnézettebb, de a Train to Busannak ez is sikerült. A Gong Yoo (Kong Ju) és Ma Dong-seok (Ma Dongszok) főszereplésével készült zombivonat keresztülszáguldott a filmiparon és a hazai mellett a külföldi kritikusok kegyeit is elnyerte. 11 565 479 néző váltott rá jegyet Koreában, amivel minden idők legsikeresebb koreai horrorfilmje, túlszárnyalva A gazdatest (The Host) 10 milliós sikerét. Hazai bevétel tekintetében $77 006 845 dollárnál tart.

2. A Violent Prosecutor

Az erőszakos természetű, lecsukott ügyészről szóló izgalmas thriller 9 707 581 nézőt csábított a mozikba és 63 millió dollárnyi bevételt szerzett, Hwang Jung-min (Hvang Dzsongmin) és Kang Dongwon (Kang Dongvon) főszereplésével.

(3. Amerika Kapitány: Polgárháború, 8 677 249 néző)

4. The Age of Shadows

A 20. század eleji japán megszállás népszerű téma mostanában a koreai filmiparban, tavalyelőtt is már több ilyen témájú film szerepelt sikeresen, tavaly pedig az Age of Shadows lett a 3. legnézettebb koreai film a mozikban. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Gong Yoo megfogta az isten lábát 2016-ban, hisz két olyan filmben is szerepel, ami TOP 3-as. Song Gang-ho (Szong Gangho) és Han Jimin (Han Dzsimin) a partnere itt. A film 7 500 420 nézővel és 50 millió dolláros bevétellel zárta az évet.

 

5. The Tunnel

A Ha Jeong-woo (Ha Dzsongu) és Bae Doona (Pe Duna) főszereplésével készült katasztrófafilmben a főhősünk egy összeomlott hegyi alagútból próbál kiszabadulni, minderre pedig 7 120 508 néző volt kíváncsi.

6. Operation Chromite

A koreai háború idején játszódó, megtörtént eseményt, az incshoni partraszállást feldolgozó filmben Douglas MacArthur tábornok szerepében Liam Neeson látható, két koreai nagy név, Lee Jung-jae (I Dzsongdzse) és Lee Beom-soo (I Bomszu) társaságában. 7 049 643 néző váltott rá jegyet.

7. Luck-key

A lista egyetlen, ámde fergeteges vígjátékában egy bérgyilkos és egy sikertelen színész egy balesetet követően identitást cserélnek. Yu Hae-jin (Ju Hedzsin) számos filmben szórakoztatta már a nézőket karakterszínészként (például a magyarországi koreai filmfesztiválon is vetített Kalózokban és a Veteránban), most pedig főszerepben láthatjuk tündökölni. Nem is akárhogy, hiszen 6 975 291 nézőt számlált a film.

8. The Wailing

Újabb horror a palettán, Na Hong-jin (Na Hongdzsin) remek nemzetközi kritikákat begyűjtő, hátborzongató gyilkosos-sámános-természetfelettis alkotása 6 879 908 nézőt vonzott Koreában.

 9. The Last Princess

Az utolsó koreai hercegnő, Deokhye (Tokhje) tragikus életét feldolgozó történelmi dráma Son Ye-jinnel (Szon Jedzsin) a főszerepben 5 599 229 mozirajongót ültetett a vászon elé. 

(10. Doctor Strange, 5 446 241 néző)

11. Master

A Master úgy került a top 10-be 9. helyen [ha csak a koreai filmek sorrendjét nézzük], hogy december 21-én kezdték vetíteni, vagyis borzasztó gyorsan rengeteg nézőt gyűjtött, 2016 év végéig 4 935 326-ot. Köszönheti ezt egyrészt a szereposztásnak (Lee Byung-hun [I Bjonghon], Kim Woo-bin [Kim Ubin], Kang Dongwon [Kang Dongvon]), másrészt a témájának: korrupció, ami idén a koreai elnöknő késő ősszel kirobbant korrupciós botránya miatt nagyon eleven és minden koreait érzékenyen érintő téma, valószínűleg ezért is sokan kíváncsiak a filmre.

(12. Zootropolis - Állati nagy balhé,  13. Legendás állatok és megfigyelésük)

14. Pandora

A 10. legsikeresebb koreai film a 2016-os évben egy újabb katasztrófafilm. A Pandora egy atomerőmű katasztrófáját és a veszély elhárításán dolgozó hétköznapi embereket mutatja be. Év végéig 4 313 577 fő váltott rá jegyet, de ezt is csak pár hete kezdték vetíteni, még biztosan fog gyűjtögetni pár nézőt. Főszerepben Kim Namgil.

Forrás: KOBIZ

Címkék: film