[REVIEW] Descendants of the Sun - Tények és vélemények

A 2016-os év első felének legsikeresebb koreai sorozatáról beszélünk. Minden nézettségi rekordot megdöntött, amit csak lehetett, valamint  egész Ázsia és a környező szigetek lakói azóta is poszt-szindrómában szenvednek a sorozattól. A főszereplőknek elképesztő népszerűséget, iszonyatos pénzmennyiséget, a sorozatkészítésben pedig új irányvonalat hozott.

descendants-of-the-sun2.jpg

A sorozat poszterein a főszereplők, balról kezdve Song Joong-ki, Song Hyo-kye, Jin Goo, Kim Ji-won

A sorozat rövid összefoglalója

Ezt a romantikus sorozatot a KBS2 kezdte vetíteni 2016. február 24-én. A forgatókönyv írója Kim Eun-sook (Kim Unszuk), aki számos sikeres produkció szövegkönyvét tette már le az asztalra, mint például a Lovers in ParisSecret Garden, Gentleman's Dignity vagy The Heirs.

A 16 epizódot 3 speciális rész követett az elképesztő népszerűség miatt, amiben különböző háttér-információk, interjúk,  kulisszatitkok kerültek napvilágra.

A történet szerint Yoo Si-jin és Seo Dae-young "kimenőjüket" töltik nagy vagányan egy vidámparkban, amikor egy pitiáner tolvaj az útjukba kerül, akit kisebb horzsolások árán sikerül leszerelni. Kórházba szállíttatják, ahova maguk is kénytelenek ellátogatni, a srác ugyanis kilopja Dae-young mobilját a zsebéből. Itt találkozik a végzetnek köszönhetően Si-jin és Kang Mo-yeon doktornő, aki egy félreértésnek köszönhetően gengszternek nézi őket. A vonzalom és a szimpátia ennek ellenére kialakul, és találkozgatni kezdenek. Ám ez nem megy zökkenőmentesen, hiszen a katonák élete nem egyszerű, valahogy sose jön össze megnézni a filmet, Si-jin százados állandóan lelépni kényszerül a behívásoknak köszönhetően. A doktornő végül megelégeli a dolgot, arra a megállapításra jut, az útjaik különbözőek, így szakítanak. Persze, minden nap csak egymásra gondolnak, aminek köszönhetően, újból a sors kegyelméből, idegen földön - Urukban - találkoznak.

Főbb szerepekben:

Song Joong-ki (Szong Dzsunggi) - Yoo Si-jin /Big Boss, az 5 tagú Alpha-csoport vezetője /százados/
Song Hye-kyo (Szong Hjegjo) -Kang Mo-yeon /Beauty, doktornő
Kim Ji-won (Kim Dzsivon) - Yoon Myeong-joo ,főhadnagy
Jin Goo (Csin Gu) - Seo Dae-young /Wolf,  törzsőrmester
Park Hoon (Pak Hun) - Choi Woo-geun /Snoopy-Apha-csapat tagja
Choi Woong (Cshö Ung) - Gong Cheol-ho /Harry Potter- Alpha csapat tagja
Ahn Bo-hyun ( An Bohjon)- Im Gwang-nam /Piccolo-Alpha csapat tagja
Onew -Lee Chi-hoon, első éves orvos rezidens
Lee Seon-joon (I Szondzsun) -Song Sang-hyun, sebész
Seo Jeong-yeon (Szo Dzsongjon) - Ha Ja-ae, ápolónő
Park Hwan-hee (Pak Hvanhi) -Choi Min-ji, ápolónő
Jasper Cho, mint  Daniel Spencer
David Lee McInnis, mint David Argus

ccijqrmumaattew.jpg

Az Alpha-csapat: balról a második Jin Goo, mellette Song Joong-ki ( forrása: Soompi)

TÉNYEK, az új hallyu hullámot hozó dráma mögött

1. A történet maga Kim Won-suk (Kim Vonszok) tollából származik, ami a Doctors Without Borders címet viselte eredetileg. Ezzel a történettel 2011-ben díjat is nyert egy versenyen. Három évvel később az író úgy döntött, legyen ebből sorozat, ekkor csatlakozott a szövegkönyv íráshoz Kim Eun-sook, aki új ötleteivel, forgatókönyvírói tapasztalatával megalapozta a dráma sikerét. Tudni kell, hogy például Yoo Si-jin eredetileg orvos volt, akiből Eun-sook faragott aztán katonát.

script.jpg

Kim Won-suk, író

kim-eun-sook.jpg

Kim Eun-sook, forgatókönyvíró ( forrás: Soompi)

2. Gondolom azóta se tudnak nyugodtan aludni az SBS csatorna azon döntéshozói, akik végül a sorozat ejtése mellett voksoltak, hiszen eredetileg itt került volna adásba. Azonban rengeteg aggodalma volt a csatornának a sorozattal kapcsolatban, amik miatt úgy döntöttek nem vállalják. Hogy miken is aggódtak? Nos többek között a háborús-katonás történetvezetésen, azon, hogy a főszereplő szinte csak katonai egyenruhában lesz, ami profitvesztést jósolt számukra (hiszen nem lesz elég szponzor így), valamint az epizódok 70%-át külföldön kell forgatni, ami iszonyatos költséggel jár. Így ejtve ezt a produkciót, került át a rivális KBS csatornához, ahol a döntéshozók biztos, hogy mosolyogva térnek nyugovóra azóta.

3. Ez az első ennyire sikeres sorozat mostanában, amit adásba kerülés előtt teljesen leforgattak, köszönhetően a kínai befektetésnek, valamint a NEW filmes cég invesztálásának is. 

4. Szimultán vetíttette egy kínai online videoplatform, az iQiyi, ahol több, mint 440 millióan tekintették meg az epizódokat.

5. Koreában 41,6%-os nézettséggel zárt, ezzel megdöntve az utóbbi évek sorozatainak nézettségi rekordjait.

6. Intravénás injekcióként szolgált a koreai gazdaság egyes szektorainak, különösen kiemelve az autó- (Hyundai) és a szépségipart (Laneige), illetve a turizmust. Közel 3,5 milliárd von az eddigi becsült haszonérték. Ezzel a My Love from the Star gazdasági hozadékát messze megugrotta. A NEW filmes cég, 13 milliárd vont kaszált azzal a lépésével, hogy beszállt producernek.

sun_22.jpg

Song-Hyo-kye a Laneige termékeit használta. A rúzs napok alatt elfogyott a boltokból
( forrás:TheYessStylist)

7. Lee Min-ho, Kim Soo-hyun után ezzel a sorival Song Joong-ki az újonnan koronázott hallyu sztár. Ő lett az első színész, akit a KBS NEWS meghívott főműsoridőben lévő hírműsorába interjúra.

8. 32 ország vette meg eddig vetítésre a sorozatot, 250 000 dolláros epizódonkénti áron, ami nyolcszorosa a 35 000 dolláros My Love From the Star részeinek áránál. Japánban szintén ennek köszönhetően újra a figyelem központjába került a koreai sorozatipar.

VÉLEMÉNYEK,  vajon tényleg ennyire eszméletlen a sorozat?

Elemzők szerint egy kiegyensúlyozott vonalvezetésű történetről van szó, ami mellőzi a szerelmi háromszög-klisé unalmas bonyodalmait, helyette emberiesség, odaadó hazaszeretet, hivatásához lojális emberek nyerték el a nézők figyelmét.

Én ezzel néhány pontban azért vitatkoznék. Előzetes ismereteim szerint feljebbvalójuk utasításainak egy hivatásos katona Koreában nem hiszem, hogy ilyen könnyedén mondana ellen, mint ahogy itt néhányszor megtörtént.

A karakterek közül a főszereplő párost egyáltalán nem tudom piedesztálra emelni, ellenben nagy rajongója voltam a second lead párosnak, ahol Kim Ji-won elrugaszkodva az eddigi szerepeitől, egy másik arccal bizonyította színészi tehetségét. A gyermeki ártatlanságos mosolyú Big Boss helyett a Jin Goo alakította, csendesen szenvedő Seo Dae-young sokkal inkább levett a lábamról. Inkább éreztem közte és partnernője között a  vibráló érzelmi feszültséget, mint amit a főszereplő páros közvetített.

Tény, hogy a sorozat történetvezetésének kohéziója messze a legjobb, képi világa magas fokon kidolgozott, a felvételek minőségén érződik az elő felvételek nyugalma, összeszedettsége. A végkifejlet felé közeledve azonban ez a sorozat ugyanúgy átlépi a fantasy-tündérmese határmezsgyéjét és visz a képtelenségek felé, ahogy csak kell. Néhol az abszurditás durván megmutatkozik. Példaként hadd említsem azt a jelenetet, amikor Yoo Si-jint kórházba szállítja mentő súlyos lőtt sérüléssel, minek szívmegállás lesz az eredménye. Kang Mo-yeon reszketve próbálja vissza hozni az életbe, sikerrel. A következő pillanatban azt látjuk, hogy a klinikai halálból visszatért századosunk lepattan az asztalról és rohan a folyosóra. Ki látott már  valaha ilyet? Egy halálból visszatért ember éppen ha pislogni bír, nem szaladgálni össze-vissza?! 

descendants-of-the-sun-stars-song-joong-ki-and-song-hye-kyo.jpg

Ezek után, hogy lehet felugrani az ágyról?

A főhősök így  szinte Herkuleshez hasonlóan félistenné lettek emelve, mivel minden veszélyes helyzetből/ bevetésből  épségben visszatérnek.

A sorozat utolsó kockái ugyan engednek arra utalni, hogy lehetne a történetnek folytatása, de akár a forgatókönyvíró, én is azt mondom, ebben minden benne volt, ami csak lehetett, a többit mindenki bízza a képzeletére. Szerintem mindenki jobban jár vele.

descendants-of-the-sun-urk-photo.jpg

A sorozat főbb szereplői az Urukban játszódó jelenetekben

Véleményem szerint ma kasszasikert hozó koreai sorozatot művészet alkotni, hiszen óriási a verseny. Lehetetlen előre kiszámítani, mi fog bombaként robbanni. Tény azonban, hogy minden drámának, ami eddig sikeres lett, vannak bizonyos varázselemei, amit az írók kiválóan ismernek és használnak. Legyen lebilincselő, látványos, mozgalmas és bensőséges... én ebben a sorozatban ezt nem éreztem maradéktalanul, ha engem bárki kérdez, ez a sorozat nem eszméletlen,  de fejet hajtok annak a több milliónyi nézőnek, aki ilyen magas fokra emelte ezt a történetet.

Hogy hol nézheted meg a sorozatot? Válaszd a számodra legkedvezőbb megoldást itt.

További érdekességért látogass el facebook oldalunkra.

Adri~

 Források:

The Straits Times,

 Vulcanpost

 SOOMPI

Kpopvitamin

HelloKPOP

KoreaTimes