A koreai filmművészet nagyjai: Choi Min-sik

Choi Min-sik (최민식, Cshö Minsik) neve sokak számára teljesen egybeforrt minden idők talán legismertebb (legalábbis külföldön) koreai filmjével, az Oldboyjal. Az egyik legkiemelkedőbb koreai színészként tartják számon. Nézzünk most bele a pályafutásába!

choi_minsik_oldboy.jpg

Choi Min-sik az Oldboyban

Szöulban született 1962-ben, és egy igen érdekes történet kering a gyerekkoráról, miszerint harmadikos volt, amikor tuberkulózist állapítottak meg nála, de az orvosok nem tudták meggyógyítani. Saját állítása szerint egy időre elvonult a hegyekbe és meditált, ami utált csodával határos módon meggyógyult. Azt nem tudjuk, hogy a történet igaz-e, vagy csak a filmiparban gyakori legendaépítés eszköze, mindenesetre Choi ezt követően a színjátszásnak szentelte az életét. Színművészet szakon végzett, majd jó ideig színházban játszott, aztán kisebb filmekben és néhány televíziós sorozatban is felbukkant. Viszonylag későn került filmváaszonra, 27 éves volt első filmszerepénél.

choi_minsik_twisted_hero.jpgChoi Min-sik az Our Twisted Hero című filmben egy tanárt alakított (1992)

Az első nagy sikerére éveket kellett azonban várnia, az 1999-ben bemutatott Swiri (Süri) című akciófilmmel lett igazán ismert. A Swiri vízválasztó film volt a koreai filmművészetben, hollywoodi stílusban, de koreai ízlésvilágra formálva készült, amilyennek ma a koreai filmeket ismerjük. Hatalmas kasszasiker volt Dél-Koreában, olyannyira, hogy több jegyet adtak el rá az országban, mint az akkor világszerte toplistavezető Titanicra. Az észak-koreai ügynököt alakító Choit a Grand Bell Awardson a legjobb színész díjával jutalmazták.

Choi Min-sik a Swiri című filmben

Ugyanebben az évben a Hamletben játszott színpadon, majd a Happy End című filmben egy megcsalt férjet alakított. 2001-ben a hongkongi színésznő, Cecilia Cheung oldalán a Failan című filmdrámában szerepelt, ahol elrendezett házasságra lépő gengsztert formált meg. 2002-ben Jang Seung-eop (Csang Szungop) Csoszon-kori festőt alakította Im Gwon-taek (Im Gvonthek)  Chihwaseon (Cshihvaszon) című alkotásában, melyet Cannes-ban is díjaztak.

 failan_2.jpg

 A Failan posztere

 chihwaseon.jpgChoi a Chihwaseon című filmben festőként

2003-ban a nemzetközi hírnevet is meghozta számára a mára ikonikussá vált Oldboy, melyet Park Chan-wook (Pak Cshanuk) rendezett. A film számtalan díjat nyert, Choi maga 10 díjat zsebelt be a "legjobb színész" kategóriában, a film felkerült a CNN "10 valaha volt legjobb ázsiai film" listájára, Quentin Tarantino az egyik kedvenc filmjének tartja, világszerte elnyerte a kritikusok tetszését is. Choi ezt követően a Springtime című filmben trombitást, a Crying Fistben egykori bokszolót, a Sympathy for Lady Vengeance-ben pedig gyerekgyilkost alakított.

springtime.jpgChoi Min-sik a Springtime című filmben

2006-ban több színésztársával együtt tiltakozott Szöulban és a cannes-i fesztiválon a dél-koreai kormány döntése ellen, mely 146-ról 73 napra csökkentette a koreai filmek vetítési kvótáját az Egyesült Államokkal kötött szabadkereskedelmi egyezmény keretében. Tiltakozásképp nem fogadta el a Kulturális Érdemrendet, kijelentve, hogy a kvóta megfelezése a koreai film halálával egyenértékű, ezért az egykor büszkeséget jelentő érdemrendet inkább szégyenletesnek érzi. Önkéntes száműzetésbe vonult, részben a kvóta miatti tiltakozásul, részben pedig mert a producerek nem nagyon akarták szerződtetni a szókimondó és politikailag is aktív színészt. Filmezés helyett újra színpadon játszott.

2009-ben tért vissza a filmekhez, Jeon Su-il (Cson Szuil) Himalaya, Where the Wind Dwells című művészfilmjében, ahol ő volt az egyedüli koreai szereplő a helyi tibeti színészek mellett. 2010-ben Kim Jiwon (Kim Dzsivon) I Saw the Deviljében egy sorozatgyilkost személyesített meg, és bár a filmet kritizálták a kendőzetlen erőszak miatt, Choi alakítását dícsérték a kritikusok.

2012-ben a Nameless Gangster: Rules of the Time című filmben újabb negatív hőst alakított, kritikai és boxoffice-sikerrel. 2013-ban az Egy új világban (A New World), melyet itthon is vetített a Koreai Filmfesztivál, rendőrnyomozót alakított, ez a film is elnyerte mind a kritikusok, mind a nézők tetszését. 2014-ben Luc Besson Lucy című filmjében szerepelt Scarlett Johanssonnal és Morgan Freemannel.

lucy.jpgChoi Min-sik a Lucy című filmben

A külföldi kalandozást egy hazai sikerfilm, a The Admiral: Roaring Currents követte, melyben Yi Sun-sin (I Szunsin) tábornokot, Korea nemzeti hősét alakította. Ez a koreai filmtörténet legsikeresebb alkotása, az első hazai film, amelyik átlépte a 15 milliós nézőszámot és a százmillió dolláros bevételt. 2015-ben a The Tiger: An Old Hunter's Tale című történelmi kalandfilmben volt látható.

Források: Koreanfilm.org, Korea JoongAng Daily, Kino, Chosun Ilbo, Wikipédia

>> Még több koreai filmes érdekességért kövess minket a Facebookon is!