Moorim School, a nem közönséges iskola

[Review] televíziós sorozat, 2016, KBS2

A Moorim School mostohagyermeke lett a KBS-nek: az egyik legalacsonyabb nézettségű sorozatuk, amit valaha produkáltak. Pedig ez egy nagyon is szerethető darab, minden hibája ellenére, ráadásul több szempontból is próbált újítani.

moorim-school.jpg

A Moorim School posztere. Kép: KBS2

Szereplők:

  • Lee Hong-bin (I Hongbin, 이홍빈): Wang Chiang (Vang Cshiang)
  • Lee Hyeon-u (I Hjonu, 이현우): Yun Si-u (Jun Siu)
  • Sin Hyeon-jun (Sin Hjondzsun, 신현준): Hwang Mu-song (Hvang Muszong), iskolaigazgató
  • Seo Ye-ji (Szo Jedzsi , 서예지): Shim Sun-deok (Sim Szundok)
  • Jeong Yu-jin (Csong Judzsin, 정유진): Hwang Seon-a (Hvang Szona)
  • Lee Beom-su (I Bomszu, 이범수): Wang Hao (Vang Hao), Wang Chiang apja
  • Sam Okyere: Sam, az iskola gondnoka
  • Daniel Lindemann: Daniel, az iskola egyik oktatója
  • Gan Mi-yeon (Kan Mijon, 간미연): Yu Di (Ju Di), az iskola egyik oktatója
  • Jang Gwang (Csang Gvang, 장광): Beop Gong (Pop Kong), az iskola egyik oktatója
  • Alexander Lee Eusebio: Yeob Jeong (Jop Csong)
  • Shannon Williams: Shannon
  • Z.Hera: Jenny
  • Supasit Chinvinijkul: Nadet
  • Han Geun-seop (Han Gunszop, 한근섭: Choi Ho (Cshö Ho)
  • Han Jeong-yeong (Han Dzsongjong, 한종영): Donggu
  • Sin Seong-u (Sin Szongu, 신성우): Chae Yun (Cshe Jun)

 

A történet dióhéjban

A sorozat két főszereplője hátrányos helyzetből indul: Yun Siu (Jun Siu) bár híres és imádott popsztár, árva gyerek, aki magányos, és tudja, hogy a menedzsmentje csak kihasználja a zenei tehetségét, ráadásul rejtélyes hallásproblémákkal küszködik. A másik srác, Wang Chi-ang (Vang Cshiang) sincs sokkal kedvezőbb helyzetben: egy kínai üzletember balkézről született fia koreai anyától, aki pökhendiséggel próbálja palástolni megsebzettségét, mert az apja semmibe veszi őt is, és az anyját is, aki még csak a lábát se teheti be a kínai házukba. A két fiú a Moorim Iskola növendéke lesz, egyik sem igazán önszántából. Siu kétségbeesésében választja az iskolát, miután karrierjét tönkreteszi egy botrány, a hallása pedig egyre rosszabb, s egy rajongója, Seona azt ígéri neki, az apja, a Moorim vezetője, képes meggyógyítani. Chiangot az apja szó szerint verőlegényekkel viteti az iskolába, állítólag azért, hogy itt végre megneveljék a rakoncátlan gyereket. Csiang innen is meg akar szökni, ám megmenti az életét Sundeok, a magabiztos és kemény lány, aki vak apjával él és mindenféle munkákból tartja el a családját. Sundeok szintén a Moorim növendéke.

moorim1.jpg

Wang Chiang (Lee Hong-bin) és Yun Siu (Lee Hyeon-u), a két főhős

moorim2.jpg

Chiang, Sundeok (So Ye-ji), Siu és Seona (Jeong Yu-jin)

A két srác eleinte nagyon nem kedveli egymást, lassan azonban szoros barátság szövődik köztük, amit a "gonosz erő" megpróbál szétszakítani és alaposan próbára is teszi a fiúkat a szituáció, már csak azért is, mert mindketten Sundeokba szeretnek bele. Az iskola igazgatója a mágikus cshonidzsut (egyfajta, kívánságokat valóra váltó "bölcsek köve") őrző kulcs egy darabját tartja az iskolában. A kulcsra pedig sokaknak fáj a foguk. Mindeközben pedig kiderül, hogy a sors nem véletlenül pendítette össze a két srácot, és hogy Siu múltjának és jövőjének nagyon is sok köze van a cshonidzsuhoz.

A vélemény

Maga az alaptörténet kifejezetten olyan, ami a fantasy könyvek és filmek (például Cassandra Clare A végzet ereklyéi-sorozata) rajongóinak nagyon fog tetszeni. A Moorim egy harcművészeti iskola, de a srácok itt nem csak verekedni tanulnak, hanem együttműködni, megbízni egymásban, erkölcsi példát mutatni egymásnak, és egyáltalán a harcművészetek minden filozófiája megjelenik itt, kicsit néha eklektikusan. Mindehhez jön a mágikus cshonidzsu legendája, és a gonoszok, akik mindenáron meg akarják szerezni a hatalmat biztosító tárgyat. Természetesen a szerelem sem maradhat ki a történetből.

A Moorim School alapfelállása tehát eléggé érdekes és ígéretes is. Ráadásul újítani is próbáltak a készítők, nem csak azzal, hogy egy modern-kori fantasy-világot építettek (a fantasy-sorozatok inkább történelmiek szoktak lenni, vagy fúziósak), hanem azzal is, hogy felrúgva a koreai sorozatok tradícióit, nemzetközi szereplőket vonultattak fel. Külföldiek játszottak már kisebb-nagyobb szerepeket sorozatokban, de nem ennyien egyszerre. Az iskola hallgatói több nemzetiségűek, a professzorok egyike német, az iskola felügyelője pedig színesbőrű. A gond ott kezdődik, hogy egyrészt ezek a szereplők nem éppen kiváló színészek, bár Sam Okyere több koreai filmben is játszott már, és őt is, illetve Daniel Lindemannt is ismerhetik a nézők a Non-Summit című varietéműsorból. Ráadásul sokan vannak, ami azt eredményezi, hogy a készítők igyekeznek mindenkinek elegendő szereplést biztosítani, ugyanakkor a sorozatot az alacsony nézettség, a gyártó céggel való különféle problémák és a magas költségek miatt 20-ról 16 epizódosra csökkentették, ez pedig azzal járt, hogy fel kellett gyorsítani a sztori kifejtését. A nemzetközi szereplőkre így nem maradt sok idő, hisz még a főszereplők problémáit is rövidebb idő alatt kellett megoldani.

moorimigazgato.jpg

Sin Hyeon-jun mint Hwang (Hvang) igazgató

moorimsamokyere.jpg

Sam Okyere mint gondnok/iskolaőr

moorimteachers.png

A tanári kar: Jeong Hui-tae (Csong Hithe), Sam Okyere, Daniel Lindemann és Gan Miyeon

Ez a felgyorsított tempó sajnos megérződik a forgatókönyvön, a jelenetek hektikusságán, de ennek ellenére a Moorim School nagyon is jól nézhető sorozat, és még izgalmasnak is mondható. Siu és Chiang gyakorlatilag mindketten apai szeretet nélkül nőttek fel, sok bennük a közös, bár személyiségük különbözik. Siu eleinte ugyan éppen annyira arrogáns és öntelt volt, mint Chiang, ahogy a sorozat előre haladt, a személyisége úgy kezdett ... hogy is fogalmazzak... "letisztulni". Megtalálta önmagát a Moorimban, és kiderül róla, hogy különleges képességeit is tovább tudja fejleszteni. Chiang már sokkalta kevésbé egyértelmű eset, nekem picit úgy érződött, hogy nem tudták az írók, hogy hozzák ki őt abból a katyvaszból, amibe belekeverték. Hol cuki, és imádja Siut, hol meg akarja verni, néha kedves és barátságos, máskor bunkó és önző, de nagyon durva módon. Persze mondhatnánk, ez életszerű, de sajnos a sorozatban nem ilyennek tűnik. Teljesen random módon válik barátból ellenséggé, majd újra baráttá, majd újra ellenséggé, aki haragszik Siura, mert elszerette a lányt, aki amúgy sosem bátorította Chiangot, majd tiszta közömbössé válik, amikor a lány bajba kerül, nem is érdekli hol van, mit csinál. A lánnyal is bunkó módon viselkedik, máskor meg mint egy öleb, aztán meg mint egy háremében parancsolgató király. Ezek olyan lyukak a forgatókönyvben, amelyeket nem értek, mintha az író nem emlékezett volna, hogy az előző részben mit csináltatott a szereplővel: Chiang jellemfejlődése nem egy ívre emlékeztet, hanem egy összegubancolódott fonalgombolyagra.

moorimbts1.jpg

Kulisszák mögött a "diákok" (forrás: Moorim School IG)

Egyéb hiányosságai is akadnak a sorozatnak, amelyek nehezen magyarázhatóak a lerövidítéssel, például, hogy a különleges képességekkel rendelkező Chae Yun többszöri elég jelentős utalásra sem képes rájönni, hogy a gonosz félrevezeti, de az iskolaigazgató sem vesz észre semmit egyik embere pálfordulásából, pedig csak éppen hogy nincs a homlokára írva, hogy "a gonosz erő szolgálója vagyok". Sundeokkal sem vagyok kibékülve. Az elején egy erős, magabiztos, kemény csajt kapunk, aki odalegyint, ha kell, és nem tartja zárva a száját, ha nem tetszik neki valami. Ehhez képest képtelen helyre tenni Chiang idióta ömlengéseit arról, hogy ő majd megnyeri a lány szívét azzal, hogy a legjobb harcossá válik a suliban, és hogy át fog gázolni bárkin, hogy Sundeok az övé legyen. A lány meg csak néz és hápog és hagyja hogy a szavába vágjanak és ha meg is szólal, olyan érvekkel áll elő, mint "nem hagyhatom, hogy Siunak bántódása essék", ahelyett, hogy kerek-perec közölné Chianggal, hogy nem tetszik neki, hogy valamiféle nyereménytárgyként kezeli, amit megkaphat, ha megynyeri az iskolai versenyt.

lee_beomsu.jpg

Lee Beom-su mint Chiang apja

A rejtélyes erőket birtokló Chae Yoon (Sin Seong-u) egyik jelenete

A sorozatban egyszerűen túl sok a szereplő, így egyenként nem akarok végigmenni mindenkin, csak Seonát emelném még ki, a másik főszereplő lányt. Talán ő az egyetlen olyan karakter a sorozatban, aki hihetően játssza a szerepét, akkor is, amikor kedves, akkor is, amikor dühös, és akkor is, amikor elkeseredett. Bár Lee Hyeonu és Seo Ye-ji is jó színészek, Hyeonu ebben a sorozatban nem tündököl alakításilag. Mintha nem érezné a szerepét. Hongbin, a VIXX együttes tagja, aki Chiangot alakítja, nyilvánvalóan kezdő még a színészetben, így nem lehet neki felróni a játéka hibáit. Sokat javult a sorozat végére, csak a műmosolygást kellene elhagynia, illetve megtanulnia úgy mosolyogni, hogy természetesnek hasson. Az elején nagyon szenvedtem a játékától, darabos volt, de a végére egészen jól belejött.

moorim1-00017.jpg

Lee Hyeon-u

A sorozat összességében szerintem nagyon szerethető lett, a hibái ellenére a történet maga vonzó, legalábbis számomra, a harcművészet, a misztikum, a remek zene és Lee Hyeonu édes pofija bármikor megnézeti velem még egyszer a Moorim Schoolt. Abban biztos vagyok, hogy 3%-os össznézettségénél ez jobbat érdemelt volna. Reméljük nem szegi a csatorna kedvét és fognak még kísérletezni hasonló műfajú sorozattal, illetve nemzetközi szereplőkkel.

OST-orgia:

Értékelés: 7/10

Megnézhető: Viki, Myasiantv

 ~Timi