Lee Byeong-heon, a koreai James Bond

Az idei Oscar-díjátadón a Saul fiának járó díjat egy koreai színész adta át. Ez a K-dráma-rajongóknak nagy örömet okozott, de egészen biztosak vagyunk benne, hogy másnak nem nagyon van fogalma arról, ki is ő. Hát mi most jól bemutatjuk, érdemes vele megismerkedni!

lee_byunghun1.jpg

Kép: Paramount Pictures

Fogadni mernénk, hogy sem az Oscar átlag nézői, sem Nemes Jeles László nem ismeri azt a koreai színészt, akitől a díjat átvehette. Az, hogy I Bjonghont (Lee Byeong-heon) meghívták, és még díjat is átadhatott, önmagában egy kisebbfajta csoda: az Oscar történetében először adott át díjat koreai nemzetiségű művész. Ha már úgy alakult, hogy a magyar csodát a koreai csoda prezentálta, nézzünk egy kicsit utána az "ismeretlen ismerősnek". Ismerős ugyanis lehet az arca, hiszen I számos amerikai filmben feltűnt mellékszerepekben, így ha a nevére nem is, a szerepeire emlékezhet a nézők egy része.

I Bjonghon idén 45 éves, nem mondhatni, hogy fiatal csibe lenne a szakmában. Tévészínészként kezdte a pályafutását 1991-ben, sztárrá azonban 2000-ben vált a Joint Security Area (amit itthon Demilitarizált övezet: JSA címmel mutattak be) jóvoltából, annak ellenére, hogy számos díjat nyert korábbi alakításaival is. A JSA egyébként Quentin Tarantino egyik kedvenc filmje.

tmfo-lee-byung-hun-3.jpg

Joint Security Area (CJ Entertainment)

I szinte a tökéletes választás lenne James Bond szerepére, hiszen számos akciófilmben bizonyított, és megvan hozzá a sármja is. No és persze, az alkata. 

1_byung_hun_lee.jpg

(forrás: Viki.com)

Ha az összes fontos szerepét fel akarnánk sorolni, bizony napokig itt olvasgathatnátok, ezért inkább csak válogatunk. Mindenképp szót kell ejtenünk az Iris című kémfilmsorozatról (látjátok, újabb James Bondos szerep!), melyet részben Magyarországon forgattak 2009-ben, és sok más itt készült alkotással ellentétben nem Moszkva vagy más város díszleteként szolgáltunk, hanem konkrétan itt játszódott a cselekmény.

ibjonghoniris.JPG

Ki találja ki, hol járkál hősünk?

Ugyanebben az évben I Amerikában debütált a G. I. Joe: A kobra árnyéka című akciófilmben, ahol is Viharárnyékot alakította, aki ironikus módon egy japán-amerikai nindzsa. Ez jellemző Hollywoodra, hogy etnikailag teljesen eltérő származású színészeket alkalmaznak, mint amit a szereplő megkívánna, a jól bevált "ázsiai, szóval tökmindegy" alapon. Nem is nagyon sikerült levetkőznie I Bjonghonnak sem az ázsiai színészeket Hollywoodban sújtó beskatulyázást: az összes amerikai szerepe hasonló. A RED2-ben Bruce Willis oldalán egy bérgyilkos szerepe jutott neki, a Terminátor: Genisysben egy gonosz android robot lett.

terminator-genisys.jpg

Kép: Paramount Pictures

Pedig ez a tehetséges színész, akit Hollywood csak a gonosz vagy a főhős ázsiai verekedős segítője szerepében tud elképzelni, hazájában igen nívós, díjnyertes alkotásokban szerepel, mint az I Saw the Devil című thriller, melyben egy sorozatgyilkost üldözött, vagy a 2012-es Masquerade (magyarul: A férfi aki királyt játszott), ahol egyszerre alakította a királyt és a felbérelt hasonmását. Utóbbiért hazavihette a koreai Oscarként emlegetett Grand Bell-díjat. Az utóbbi évek egyik legjobb koreai kosztümös alkotásaként tartják számon a filmet.

Idén sem maradunk nélküle a mozikban, a The Magnificent Seven című amerikai westernfilmben fog játszani, melyet szeptemberben mutatnak be. Itt Denzel Washington, Chris Pratt és Ethan Hawke oldalán lesz majd látható. A film Kuroszava A hét szamuráj című klasszikusának remake-je. 

byunghunbad.jpg

The Good, The Bad, The Weird, 2008 (CJ Entertainment)

memoriesofthesword.jpg

Memories of the Sword, 2015 (Lotte Entertainment)

leebyunghungq.jpg

leebyunghunvogue.png

I Bjonghon egyébként nős, felesége I Mindzsong (Lee Min-jeong) színésznő, egy kisfiuk van, aki tavaly márciusban született.

lee-min-jung_lee-byung-hun.jpg

(Kép forrása: Dramafever.com)