Yoo Ah-in, a nem jóképű, de zseniális szívtipró

Bizony vannak ilyen színészek, akikhez megmagyarázhatatlan módon vonzódunk, pedig még csak nem is hagyományos értelemben vett jóképű pasik. Mégis van bennük valami hihetetlen... izgalom.

yooahin_bazaar.jpg

Yoo Ah-in (Ju Ain, 유아인) egy ilyen színész, ilyen férfi. Első ránézésre nem különösebben észvesztően jóképű, legalábbis nem olyan módon, mint a koreai hullám (hallyu) számos szívtipró sztárja. Persze nem csúnya gyerek, de nem az a virágfiú típus, nincs babaarca, kissé felemás nagyságúak a szemei és elállóak a fülei. Mégis, amikor az ember lánya a játékát nézi a vásznon vagy a képernyőn, szinte elolvad, belefeledkezik a tekintetébe, megdobogtatja a szívét. Mert ez a 29 éves fiatalember talán nincs olyan szemtelenül jóképű, mint Ji Chang-uk (Csi Cshanguk) vagy T.O.P., mégis árad belőle valami hihetetlen vonzerő, karizma, olyan légkör lengi körül, ami egyszerűen vonzza az embereket. Mindemellett pedig a koreai filmművészet új színészreménységét látják benne, aki alakításaival az utóbbi években tucatszámra gyűjti a rangosabbnál rangosabb díjakat.

Problémás gyerek volt...

Eom Hong-sik (Om Hongsik) néven született Tegu városában, Dél-Korea déli részén, 1986-ban. Vágya a színészet iránt olyan erős volt, hogy a középiskolát sem fejezte be, belevetette magát a filmezésbe, a siker azonban sokáig elkerülte. 2010-ben a Sungkyunkwan Scandal című romantikus történelmi sorozat hozta meg számára az áttörést, ahol már érezhető volt, hogy nem akárkit néz az ember: sokan egyszerűen képtelenek voltak levenni  szemüket róla, pedig nem is ő volt a főszereplő.

yooahin17.gif

Yoo Ah-in 2003-ban, 17 évesen, első sorozatában, a Sharp 1-ben.

strongest-chil-woo-yoo-ah-in.jpg

Yoo Ah-in a Chil-woo the Mighty című sorozatban 2008-ban. Fotó: KBS2

Rajongói montázs Yoo Sungkyunkwan Scandalbeli szerepéből

A sorozatot 2011-ben a Punch című coming-of-age film követte, mely nem csak a kasszáknál teljesített jól, de kritikai sikert is aratott. Saját bevallása szerint a problémás tini szerepe nem állt távol tőle, mert maga is meglehetősen problémás gyerek volt, aki gyakran szembe ment a szüleivel és a tanáraival. Tehetsége azonban már itt is megfogta nem csak a kritkusokat, de a pályatársait is, a veterán színész Kim Yun-seok (Kim Junszok) úgy nyilatkozott, tíz évben belül ez a fiú a koreai filmművészet egyik legnagyobb neve lesz. Nem tévedett, és tíz évnek sem kellett eltelnie hozzá.

wandeuki2a.jpg

A Punch posztere (CJ E&M Pictures)

A Punch után kedvezőtelenebb szerepek következtek: sem a Fashon King, sem a Tough as Iron nem arattak különösebb sikert. Yoonak a Jang Ok Jung, Living by Love című sorozatban azonban sikerült kiemelkednie, konkrétan lejátszotta a nála hat évvel idősebb főszereplőnő Kim Tae-heet (Kim Thehi) a képernyőről.

joj.png

Jang Ok Jung, Living by Love, fotó: SBS

...Sztárszínész lett

A kevésbé sikeres szerepeket követően 2015 bombasiker volt Yoo Ah-in karrierjében. Két olyan filmben (Veteran, The Throne) szerepelt, melyek őrületes kasszasikert arattak, és emellett a kritikusokat is meggyőzték: 12 díjra jelölték, amelyből nyolcat haza is vitt alakításaiért. Felnőtt, a korához nem illő lázadó tiniszerepeket komoly drámai alakításokra cserélte.

A sorsfordító alkotás, mondhatjuk így is, a 13 millió nézőt vonzó Veteran volt, ahol Yoo életében először a gonosz bőrébe bújt, nem is akárhogyan. A filmet Ryoo Seung-wan (Rju Szungvan) jegyzi, aki a budapesti koreai filmfesztiválon 2014-ben vetített Berlin-akta rendezője. A Korea Herald szerint Yoo élete egyik legjobb alakítását nyújtja a filmben a romlott, korrupt társadalmat szimbolizáló, velejéig gonosz, hátborzongató mosolyú Jo Tae-oh (Cso Theo) szerepében.

yoo_ah_in_veteran_cj.jpg

Yoo Ah-in a Veteran című filmben (Fotó: CJ Entertainment)

Montázs Yoo Veteran-beli jeleneteiből: hátborzongató zsenialitás jön le belőle

A The Throne-ban ezzel szemben a tragikus sorsú Szado koronaherceget személyesítette meg, akit apja, Jongdzso király egy rizsládába zárva fullasztott halálra a 18. században. A filmet A király és a bohóc rendezője, Lee Joon-ik (I Dzsunik) jegyzi. Yoo úgy nyilatkozott, "[Cso Theo és Szado] talán mindketten őrültek, de különböző körülmények között élő különböző emberek. Theo csak egy szociopata. Szado egy olyan fiatalember, aki a bánata, frusztráltsága miatt jut odáig, ahova, és a harag miatt, amit azért érez, mert sosem fogadták el olyannak, amilyen, sosem méltányolták."

yoosado.jpg

Yoo Ah-in a The Throne forgatásán Lee Joon-ik rendezővel (fotó: Herald Corp)

Yoo Ah-in jelenleg is forgat, a Six Flying Dragons című 50 részes televíziós sorozatot, melyben I Bangvon herceget, a későbbi Thedzsong királyt alakítja, ugyancsak kritikai sikerrel. A sorozat a sávjában a legmagasabb nézettséget produkálja folyamatosan, összehasonlítva más tévécsatornák azonos időben futó sorozataival.

Yoo Ah-in a Six Flying Dragons című sorozatban (montázs)

Idén sem maradunk a karizmatikus színész nélkül a mozivásznon, február 17-én mutatják be Koreában a Like for Likes című romantikus vígjátékot, mely olyan párokról szól, akik a Facebookon ismerkednek meg egymással.

Ezt követően azonban el kell majd búcsúzni a színésztől hamarosan, legalább két évre, hiszen idén be kell vonulnia katonának (Dél-Koreában kötelező sorkatonai szolgálat van). Nem csak a kritikusok, de mi is kíváncsiak vagyunk arra, hogy amikor visszatér, milyen alkotásokat láthatunk majd ettől az óriási színészpotenciállal rendelkező, nem hagyományosan jóképű, de annál elképesztőbben vonzó fiatalembertől.

Bónuszvideó

Alább Yoo Ah-in köszönőbeszéde az SBS Drama Awards legjobb színésznek járó díjáért, amit a Six Flying Dragonsért vihetett haza. Rendhagyó köszönőbeszéde olyan népszerű lett, hogy egész Koreában vezette az internetes keresők legyakoribb keresőszó-listáját a díjátadót követően. Alább elolvashatjátok a beszéd kivonatos fordítását, mely rávilágít kicsit Yoo Ah-in személyiségére.

"Köszönöm. Ez a legjobb színésznek járó díj, de nem vagyok biztos benne, hogy megmutattam már a legjobb színészi alakításomat. Kiváló színésztársakkal együtt jelöltek, és azt gondolom, nem azért kaptam én a díjat, mert én vagyok a legjobb színész. Számomra egy ilyen 50 részes sorozatban szerepelni hatalmas kihívás. És bár nem vagyok teljesen elégedett [magammal], továbbra is tanulni akarok. [...] Nekünk színészeknek az a dolgunk, hogy mikor a kamera forogni kezd, a legigazibb játékot nyújtsuk. Ekkor válunk igazi ravasz rókákká, vagy akár szörnyetegekké egy pillanatra. Sokszor megkérdem magamtól, ki a jó színész? Mi kell a színvonalas játékhoz? És miközben járom az utam, újra és újra megállok majd megkérdezni ezt magamtól. Ma, két órára igazán boldog vagyok. A Six Flying Dragonst kedvelő nézőknek, a kollégáimnak és a családomnak őszinte köszönetemet szeretném kifejezni. Köszönöm."