Mi a csodával játszanak? Go-stop, a tradicionális koreai kártyajáték

twenty12-00437.jpg

Ezek a piros hátoldalú kártyalapok, a különleges motívumaikkal, már jó ideje izgatják a fantáziámat. Számtalan sorozatban feltűnhetett mindenkinek ez a kártyapakli, aminek lapjait előszeretettel tapasztják a szereplők a homlokukra. A játékszabály elsőre bonyolultnak tűnik, de nem megtanulhatatlan. Ami egy európainak furcsa lehet, a kártyákon lévő rajzok megkülönböztetése, de szerintem csak rá kell állnia a szemnek. ( fenti kép  a Twenty again c. sorozatból)

A kártyapakli

A Go-stop (고스톱) vagy Godori (고도리) lapjai az ún. Hanafuda-kártya (花札) /'virág-kártya'/, ami eredetileg egy japán kártyafajta, de a szabályrendszere teljes mértékben koreai.

img_0142.jpg

A lapok kinézetéhez hozzájárult a történelem. Miután Japán embargó alá vonta országát 1633-ban, egyúttal illegálisnak minősítette a külföldi kártyajátékokat, amit az európaiak hoztak be. Mivel addigra már annyira népszerűvé váltak, ezért új, kisebb lapokat hoztak létre tradicionális mintákkal, számok nélkül (még véletlenül se hasonlítson a nyugati lapokhoz), hogy elkerüljék a korlátozást.

A játék népszerűsége Koreában vitathatatlan. Leggyakrabban nagy ünnepekkor, mikor összeül a család, ezt veszik elő. Ám az is biztos, hogy valamelyik otthonban épp most veszik elő és abszolút kedvtelésből, esetenként minimális összeg mellett játsszák, de tudvalévő, hogy illegális meccseket is szerveznek, ahol magas tétekkel játszanak. Nem is kell messzire menni, hiszen a híres Tazza-filmekben e körül forognak az események.

tazza-2.jpg

Tazza: The Hidden Card ( forrás)

Egy pakli 48 lapot tartalmaz, valamint pár opcionális lapot. A lapok fő kategóriái a hónapokhoz köthető, egy hónaphoz 4 kártyalap tartozik. A kártyák 4 alcsoportra oszthatók: fényes (kwang) , állatos (yul), szalagos(tti) és közönséges (pi).

A kártyák altípusra lebontva

 

A játék menete ezen az oldalon kiválóan  van szemléltetve angol nyelven, magyarul pedig érthetően le van írva itt, ám a játékszabály csak játszva érthető meg igazán. 

Melyik sorozatban vagy filmben láttátok még ezt a játékot a fent említetteken kívül?

Adri~

Forrás1, Forrás2, Forrás3