Mitől "működhetnek" nálad is a koreai sorozatok?

Egy átlag tévénéző amerikai és latin sorozatokkal találkozik a legtöbbet. Azonban az interneten sorozatot nézők körében már nem valószínű, hogy ezek a legnézettebbek. Egyre nagyobb számban alakulnak koreai sorozatokat kedvelő csoportok ugyanis már a facebookon, még az M1-en vetített Palota ékköve is magas nézettségszámmal futott. bemutato2.jpg

Egy rádió interjú során kapott kérdésen magam is elgondolkoztam, hogy vajon tényleg mi az, ami miatt hajlandók vagyunk leülni a gép elé és elindítani egy következő részt?! Egyáltalán, aki még nem látott ilyet sose és megkérdezi, mit lehet mondani?

1. Más környezet ( gyönyörű képi világ)

A számunkra nem mindennapi látványt nyújtó háttérképek nem kevéssé teszik vonzóvá a történetet, az olykor szokatlan berendezési szokások bőven adnak felfedezni és eltűnődni valót. Mindez a kiváló operatőri munka eredménye, akik a különlegesen látványos környezeti hatásért felelnek. Mindebben még az a csodálatos, hogy valahogy nyugtatólag hat ez a képi világ. 

warm_and_cozy.jpg

                                                             Warm and cozy - Jejudo

2. A szerelem/szeretet más megközelítési formája

Itt ezen a ponton kicsit el lehet merengeni, meg persze vitába is lehet keveredni. Azért abban kiegyezünk, és a források is úgy taglalják, hogy az amerikai sorozatokban a szereplők egymásra néznek, majd ágynak esnek. Ki az, aki még nem csömörlött meg ettől? Míg itt, kapunk egy fajta ívet a dolgoknak, valamint olyan értékek kerülnek elő a szerelemmel, mint az érzékenység, törődés, barátság, támogatás, összefogás, na és persze küzdés és rengeteg megpróbáltatás. Találkozunk a szívből jövő szeretet válfajával, itt nem az érzékekből jövő szerelem a domináns. Hogy ez mennyire idealizált? És hogy ilyen nincs a valóságban? Nos lehet, de valljuk be, mindannyian vágyunk erre, egy-egy jelenet alkalmával ott a gyomrunkban, titokban, igen is szeretnénk, hogy velünk is ilyen történjen. Ja, hogy ez menekvés a valóságtól? Hát, én örülök, hogy azokban az órákban elmenekülhetek a sorozatok kreálta világba, mert a kinti valóság nem szokott az egekbe röpíteni érzelmileg.

personal_taste.jpg

                                                                Personal taste

3. Az írók rendezők az érzelmi nyomógombok nyomogatásának mestereivé váltak

Olyan szinten hatnak az érzelmekre az események, hogy nem tudod kivonni magad alóla. Úgy átmozgatnak, hogy néha azt se tudod, hogy izgalmadban mit csinálj, ha forró a helyzet, ha sír a szereplő, biztos hogy a te szemed sem marad szárazon, dühös vagy, ha rosszul alakulnak a dolgok és biztos vagyok benne, hogy a vicces jeleneteken fogod a hasad a nevetéstől. Ilyen szempontból ez az érzelmi hullámvasút igen jótékony hatású, mert utána valahogy könnyebb a mindennapokat is elviselni.
Felér egy terápiával.sweet1.jpg

Full House

423488.jpgCity Hunter

4. A zene 

Ilyen fajta kiváló zenei összhatással talán Hans Zimmer szokott előrukkolni egy- egy film alkalmáva az amerikai mozikban. A kiváló zenei aláfestés olyan összhatással van a cselekményekre, hogy plusz érzelmi töltet ad az egyes képkockáknak, kiválóan követve az események hangulatát.

5. Fúziós műfajok

Mondhatni ez az egyik legnagyobb egyedisége, hogy hála Istennek nehéz néha besorolni egy-egy drámát valamilyen kategóriába. 

6. A jól megírt forgatókönyv, szerkezet

Igen, vannak, amik kevésbé sikerülnek, de ha sikerül ráérezni az írónak egy jó vonalra és a rendezőnek a színészekkel együtt sikerül jól adaptálnia, akkor bizony nehéz kivárni a következő hetet az újabb részekig. Akkor nincs mese behúz a sorozat és véged van. A szálak általában jól elvarrottak, van eleje, közepe és vége. Tudjuk hány részre számítsunk, valamint nincsenek hosszú százezer évadra feldarabolt sorozatok.

7. Színészi játék

Azt hiszem, a leglényegesebb elemet hagytam utoljára. A kiváló színészi játék adja a jó sorozatok alapját. Szenvedélyesen, erős érzelmekkel játszanak, talán ők is itt adják ki magukból mindazt, amit egyébként a hétköznapokban nem igazán tudnak megtenni. Arányos kinézetük pedig nem hagyja figyelmen kívül a női szemeket, igazam van?! A bájos arcú lányok pedig biztos megdobogtatják egy-két fiú szívét. 

parkshihoo.jpg

Park Shi-hoo

yoon_eun_hye.jpg

Yoon Eun-hye

Hogy téged ez nem hoz lázba? Javaslom, tekints meg egy-két részt, mondjuk kezdd a Healer-rel, vagy a She was pretty-vel és írd meg nekünk mi történt.

Adri~

Források: wikipédia, hancinema

Címkék: sorozat