Koreai film- és drámaközösség

2018.jan.01.
Írta: KFDK Szólj hozzá!

2017 legjobb koreai filmjei

Idén is elkészült az összesítő arról, mely filmeket nézték a legtöbben Dél-Koreában az előző évben. 2017-ben a top 10-ben hét hazai gyártású film szerepelt, ezt azt hiszem, kevés ország mondhatja el magáról, hisz a legtöbb helyen a hollywoodi produkciók tarolnak. Lássuk hát 2017 legnézettebb filmjeit Dél-Koreában:

Tovább
Címkék: film

[Szavazás] 2017 kedvenc koreai sorozata?

688831a00ec742f2fb39c46b926d1fae.jpg

Idén vajon melyik sorozat tudhatja magáénak a legtöbb rajongót? Szavazni csak egyre lehet, igyekeztünk a legismertebbeket felsorolni (mindet úgysem tudnánk, hisz egy évben több száz K-drama készül!). Ha a kedvencetek nincs a listában, írjátok meg kommentben itt vagy a Facebook poszt alatt! December 31. délig lehet szavazni! 

Tovább
Címkék: sorozat

Fergeteges filmekkel érkezik a 10. Koreai Filmfesztivál!

Idén már 10. alkalommal élvezhetjük öt napon át a koreai filmek varázsát Magyarországon. A jubileumi Koreai Filmfesztivál ezúttal egy picit hamarabb kezdődik, mint eddig megszoktuk, október 25 és 29 között várja majd a nézőket négy városban: Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsett, méghozzá igencsak remek filmekkel, köztük a legfrissebb, 2017-es kasszasikerekkel!

filmfeszt.JPG

Az ázsiai filmek kedvelői idén sem fognak csalódni, a koreai filmfesztivál többféle műfajban vetít majd alkotásokat, hátborzongató horrortól hasfájósan vicces vígjátékokon át a vérpezsdítő akciófilmekig. A teljesség igénye nélkül ajánlunk nektek filmeket az idei kínálatból.

Tovább

Korean Movie Night a Sugár Moziban!

Ne hagyjátok ki a lehetőséget, most április 6-án két remek koreai filmet nézhettek meg a Sugár moziban Budapesten, ráadásul ingyenesen! Jön a kiváló, izgalmas akciókrimi, a Veterán, és az igazán vicces történelmi kalandfilm, A csoszoni nyomozó: Az elveszett sziget titka. Természetesen magyar felirattal. 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezendő Korea Napok további programjairól a Koreai Kulturális Központ oldalán olvashattok.

movienight.jpg

Tovább
Címkék: ajánló, film, esemény

Jön az Árnyak kora és a Sirató a Titanic Filmfesztiválra

Idén már 24. alkalommal rendezik meg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, idén 27 ország 34 filmje vesz részt a programban, és az Ázsiai szelek és A sötét oldal szekcióban két igen ütős koreai filmet tekinthetnek meg a koreai filmek szerelmesei. Jön az Oscarra is küldött Age of Shadows, valamint a nagyon jó kritikákat kapott, kemény horror, a The Wailing.

sgeofshadows.jpg

Tovább

A világ legjobb sorozatbetétdalai Koreából

killmehealme.jpg

Jó, mi nyilván elfogultak vagyunk egy kicsit, de szerintünk a koreai sorozatok tényleg olyan betétdalokat prezentálnak, amelyek világszinten megállják a helyüket. A koreai OST-ket (original soundtrack) általában nem meglévő dalokból válogatják, hanem kifejezetten a sorozatra komponálják, és valamely ismert vagy kivételes hangú előadóval veszik fel, a nagyobb hatás kedvéért. És ez mindig be is jön nekik. Remekül válogatják meg az előadókat, és elképesztő érzékkel párosítják a dalokat a különféle jelenetek alá. A OST-k nagyban hozzájárulnak a koreai sorozatok addiktív jellegéhez. Nem nagyon van olyan sorozat, ahol nem bőgtük el magunkat egy-egy jól megválasztott zenei aláfestésű jelenet alatt... 

Jöjjenek hát most azok az OST-k, amik szerintünk rendkívül emlékezetesek. Kérlek ne sértődjetek meg, ha a kedvencetek nincs a listán, nyugodtak kommenteljétek a cikk alá a dal Youtube-linkjét! 

Tovább
Címkék: ajánló, OST

Amikor a brománc felejthetetlenre sikerült a sorozatban!

Nem egyszer előfordult, hogy a brománc sokkal jobban sikerült, mint a románc egy sorozatban, vagyis a fiúk közti kapcsolat ábrázolása emlékezetesebbre sikerült, mint a szerelmi szál a főszereplő férfi és nő között. A koreai sorozatoknak egyik ékköve tud lenni, ha pasik bajtársi viszonya szenzációsra sikeredik, annak a sorozatnak már nyert ügye van, hiszen garantáltak lesznek a vicces jelenetek, mert ugratni legjobban a pasik tudják egymást, nem igaz?

bromance5.gif

Tovább

Legendás öltözékek és kiegészítők a koreai sorozatok történelmében

A koreai sorozatokban különös hangsúlya van a megjelenésnek, különféle kiegészítőknek, amiket a szereplők viselnek. Nem egyszer hasunkat fogva tudunk röhögni, hogy te jó ég, ezt a göncöt honnan szedték? Mit számít végül is, a lényeg az, hogy a kereskedelemnek ott jó legyen, mi pedig innen a messzi távolból jókat derülünk vagy éppen irigykedünk, ha ütősre sikerül. Ilyenkor még az is lehet, hogy egy nyakláncrendelés becsúszik, mert hát kell egy amulett, amit szorongatni lehet, ha támadnak a szellemek. :D

ah-mo-ne-lee-da-hae.jpg

Tovább
Címkék: sorozat

Koreai színészek Hollywoodban

collage.jpg

Hollywoodban számos ázsiai származású színész dolgozik, jobbára ázsiai-amerikaiak, köztük koreaiak is. A nagyközönségnek biztosan ismerősen cseng Daniel Dae Kim (Lost, Hawaii Five-0), Steven Yeun (The Walking Dead),  Booboo Stewart (Alkonyat-sorozat; bár ő csak kis részben koreai), Ki Hong Lee (Az útvesztő, The Nine Lives of Chloe King) neve, azonban most nem róluk lesz szó, hanem olyan koreai színészekről, akik előbb Koreában, illetve Ázsiában lettek népszerűek és utána csapott le rájuk Hollywood.

Persze a szerepek jobbára kisebbek, messze van még az amerikai álomgyár attól, hogy ázsiai származású színésszel főszerepet játsszasson (lásd még whitewashing); ennek boncolgatása külön megérne egy posztot. Az ázsiai színészek tipikusan a jobbára fehér főszereplő segítőjét vagy ellenségét alakítják, leginkább a harcművész, a szemüveges tudós/informatikai zseni avagy a komikus karakter jut nekik. Hősként ritkán találkozni velük. Jöjjenek most olyan koreai színészek, akiket Hollywood is felfedezett magának.

Tovább