Koreai film- és drámaközösség

2018.ápr.22.
Írta: KFDK Szólj hozzá!

Koreai remake-ek a globális szórakoztatóiparban

ilmare.jpg

A koreai filmek és sorozatok egyre népszerűbbek, és az emberek gyakran akkor is koreai "terméket" néznek, ha nem is tudnak róla, köszönhetően a számos remake-nek, illetve a tévéműsorok licencvásárlásainak. A nyugati országokba ugyan csak most kezdenek beszivárogni a koreai formátumok, Ázsiában már évek óta vásárolják ezeket a tévék és készítik el a koreai showműsorok, filmek és sorozatok saját nyelvű, lokalizált változatát. Tavaly például 55 millió dollár értékben adtak el műsorformátumot a koreai televíziók. Hogy miért ilyen népszerűek ezek a formátumok, arról akár külön cikket is lehetne írni, röviden úgy foglalnám össze, hogy vérfrissítést jelentenek, másképp tekintenek témákra, az agyonismételt nyugati formátumok helyett valami újat, valami mást tudnak mutatni. 

Tovább
Címkék: film, tévé, remake, Korea

[Szavazás] 2017 kedvenc koreai sorozata?

688831a00ec742f2fb39c46b926d1fae.jpg

Idén vajon melyik sorozat tudhatja magáénak a legtöbb rajongót? Szavazni csak egyre lehet, igyekeztünk a legismertebbeket felsorolni (mindet úgysem tudnánk, hisz egy évben több száz K-drama készül!). Ha a kedvencetek nincs a listában, írjátok meg kommentben itt vagy a Facebook poszt alatt! December 31. délig lehet szavazni! 

Tovább
Címkék: sorozat

Fergeteges filmekkel érkezik a 10. Koreai Filmfesztivál!

Idén már 10. alkalommal élvezhetjük öt napon át a koreai filmek varázsát Magyarországon. A jubileumi Koreai Filmfesztivál ezúttal egy picit hamarabb kezdődik, mint eddig megszoktuk, október 25 és 29 között várja majd a nézőket négy városban: Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsett, méghozzá igencsak remek filmekkel, köztük a legfrissebb, 2017-es kasszasikerekkel!

filmfeszt.JPG

Az ázsiai filmek kedvelői idén sem fognak csalódni, a koreai filmfesztivál többféle műfajban vetít majd alkotásokat, hátborzongató horrortól hasfájósan vicces vígjátékokon át a vérpezsdítő akciófilmekig. A teljesség igénye nélkül ajánlunk nektek filmeket az idei kínálatból.

Tovább

[AJÁNLÓ] Patriotizmus helyesen: újjászületés, rokon lelkek és szabadságharc

A tvN sorra gyártja a jobbnál-jobb sorozatokat, ezzel a darabbal is igencsak belenyúltak a levesbe. A Chicago Typewriter egy izgalmas, vicces, drámai sorozat, mely remekül ötvözi a fantasztikumot a valósággal, miközben átrepít minket időn és téren, és belecsempészi a koreai patriotizmust is a történetbe. Valahogy így kéne sorozatot gyártani mindenhol. 

chict.jpg

Tovább
Címkék: ajánló, sorozat

Korean Movie Night a Sugár Moziban!

Ne hagyjátok ki a lehetőséget, most április 6-án két remek koreai filmet nézhettek meg a Sugár moziban Budapesten, ráadásul ingyenesen! Jön a kiváló, izgalmas akciókrimi, a Veterán, és az igazán vicces történelmi kalandfilm, A csoszoni nyomozó: Az elveszett sziget titka. Természetesen magyar felirattal. 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezendő Korea Napok további programjairól a Koreai Kulturális Központ oldalán olvashattok.

movienight.jpg

Tovább
Címkék: ajánló, film, esemény

Jön az Árnyak kora és a Sirató a Titanic Filmfesztiválra

Idén már 24. alkalommal rendezik meg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, idén 27 ország 34 filmje vesz részt a programban, és az Ázsiai szelek és A sötét oldal szekcióban két igen ütős koreai filmet tekinthetnek meg a koreai filmek szerelmesei. Jön az Oscarra is küldött Age of Shadows, valamint a nagyon jó kritikákat kapott, kemény horror, a The Wailing.

sgeofshadows.jpg

Tovább

Ütősnek ígérkezik a Budapesten forgatott Man to Man

A JTBC végre elkezdte reklámozni a Man to Man című sorozatot, melyet részben Budapesten forgattak, természetesen magyar statisztákkal. Az első trailer alapján elég ütős, akciódús sorozatra számíthatunk, és Budapest piszkosul jól mutat benne. Korábban több sorozatot is forgattak már a koreaiak a városban (Iris, Iris II, Doctor Stranger), és K-pop-sztárok is forgattak itt klipeket (Teen Top, Davichi), úgyhogy reményeink szerint a jövőben is népszerű forgatási helyszín marad fővárosunk. De most pillantsunk bele a Man to Manbe, és nézzünk be a budapesti forgatás kulisszái mögé is!

Tovább
Címkék: ajánló, sorozat

A világ legjobb sorozatbetétdalai Koreából

killmehealme.jpg

Jó, mi nyilván elfogultak vagyunk egy kicsit, de szerintünk a koreai sorozatok tényleg olyan betétdalokat prezentálnak, amelyek világszinten megállják a helyüket. A koreai OST-ket (original soundtrack) általában nem meglévő dalokból válogatják, hanem kifejezetten a sorozatra komponálják, és valamely ismert vagy kivételes hangú előadóval veszik fel, a nagyobb hatás kedvéért. És ez mindig be is jön nekik. Remekül válogatják meg az előadókat, és elképesztő érzékkel párosítják a dalokat a különféle jelenetek alá. A OST-k nagyban hozzájárulnak a koreai sorozatok addiktív jellegéhez. Nem nagyon van olyan sorozat, ahol nem bőgtük el magunkat egy-egy jól megválasztott zenei aláfestésű jelenet alatt... 

Jöjjenek hát most azok az OST-k, amik szerintünk rendkívül emlékezetesek. Kérlek ne sértődjetek meg, ha a kedvencetek nincs a listán, nyugodtak kommenteljétek a cikk alá a dal Youtube-linkjét! 

Tovább
Címkék: ajánló, OST

Amikor a brománc felejthetetlenre sikerült a sorozatban!

Nem egyszer előfordult, hogy a brománc sokkal jobban sikerült, mint a románc egy sorozatban, vagyis a fiúk közti kapcsolat ábrázolása emlékezetesebbre sikerült, mint a szerelmi szál a főszereplő férfi és nő között. A koreai sorozatoknak egyik ékköve tud lenni, ha pasik bajtársi viszonya szenzációsra sikeredik, annak a sorozatnak már nyert ügye van, hiszen garantáltak lesznek a vicces jelenetek, mert ugratni legjobban a pasik tudják egymást, nem igaz?

bromance5.gif

Tovább