Koreai film- és drámaközösség

2017.feb.14.
Írta: KFDK Szólj hozzá!

Legendás öltözékek és kiegészítők a koreai sorozatok történelmében

A koreai sorozatokban különös hangsúlya van a megjelenésnek, különféle kiegészítőknek, amiket a szereplők viselnek. Nem egyszer hasunkat fogva tudunk röhögni, hogy te jó ég, ezt a göncöt honnan szedték? Mit számít végül is, a lényeg az, hogy a kereskedelemnek ott jó legyen, mi pedig innen a messzi távolból jókat derülünk vagy éppen irigykedünk, ha ütősre sikerül. Ilyenkor még az is lehet, hogy egy nyakláncrendelés becsúszik, mert hát kell egy amulett, amit szorongatni lehet, ha támadnak a szellemek. :D

ah-mo-ne-lee-da-hae.jpg

Tovább
Címkék: sorozat

Koreai színészek Hollywoodban

collage.jpg

Hollywoodban számos ázsiai származású színész dolgozik, jobbára ázsiai-amerikaiak, köztük koreaiak is. A nagyközönségnek biztosan ismerősen cseng Daniel Dae Kim (Lost, Hawaii Five-0), Steven Yeun (The Walking Dead),  Booboo Stewart (Alkonyat-sorozat; bár ő csak kis részben koreai), Ki Hong Lee (Az útvesztő, The Nine Lives of Chloe King) neve, azonban most nem róluk lesz szó, hanem olyan koreai színészekről, akik előbb Koreában, illetve Ázsiában lettek népszerűek és utána csapott le rájuk Hollywood.

Persze a szerepek jobbára kisebbek, messze van még az amerikai álomgyár attól, hogy ázsiai származású színésszel főszerepet játsszasson (lásd még whitewashing); ennek boncolgatása külön megérne egy posztot. Az ázsiai színészek tipikusan a jobbára fehér főszereplő segítőjét vagy ellenségét alakítják, leginkább a harcművész, a szemüveges tudós/informatikai zseni avagy a komikus karakter jut nekik. Hősként ritkán találkozni velük. Jöjjenek most olyan koreai színészek, akiket Hollywood is felfedezett magának.

Tovább

Megköttetett az évszázad esküvője Koreában

Kim Tae-hee (Kim Thehi, 1980) és Rain (születési nevén Csong Dzsihun, 1982) a mai napon összeházasodtak. A pár esküvője a koreai szórakoztatóiparban pont akkora szenzáció, mint Hollywoodban Brad Pitt és Angelina Jolie házassága volt. Bemutatjuk őket és a cikk végén az esküvőjükbe is bepillanthattok.

rainkim1.jpg

Tovább

Ji Chang-wook, aki Togon Temür szerepében hódít itthon


14563cb539ba8c530226e08d10c07543.jpg

A császárság kincse hivatalos posztere

Akik nagy történelmi sorozatrajongók vagy esetleg most ismerkednek a Duna TV-n vetített A Császárság kincse dél-koreai sorozattal, elbűvölten szokták nézni a színészeket ezekben a pompázatos tradicionális ruhákban. Érdekes módon csak az ázsiai emberek néznek ki ellenállhatatlanul, még a férfiak is. Ji Chang-wook teljes királyi díszbe öltözve keltette fel a hazai tévénézők figyelmét a Duna TV-ben. 

Tovább

Koreai szerelmes filmek a Tabán Artmoziban

webphoto.jpg

Kedvenc sorozatsztárjainkat láthatjuk viszont a vásznon január 26-27-én 14:00 és 22:00 óra között a Tabán Artmoziban Budapesten, ahol hét olyan filmet vetít majd a Koreai Kulturális Központ, melyek középpontjában a szerelem áll.

Aki nem jutott be rá a Koreai Filmfesztivál ideje alatt, az most ne hagyja ki a Belső szépség című filmet január 26-án, melyben olyan tehetségek bukkannak fel egymás után, mint Lee Hyeon-u (I Hjonu), Lee Donguk (I Donguk) és Park Seo-sun (Pak Szodzsun). De a pénteki nap is tartogat bőven meglepetéseket. A 2015-ös Szégyentelen című romantikus drámában, ismét nagyvásznon láthatjuk Kim Namgilt, a fehér hóval betakart Helsinki jégvilágát pedig a 2016-os sikersorozat, a Goblin sztárja, Gong Yoo (Kong Ju) olvasztja fel Jeon Do-yeonnal (Cson Dojon) az oldalán, a Férfi és nő című filmben.

A belépés ingyenes, de regisztráció-köteles a www.koreaikultura.hu weboldalon keresztül.

Tovább

Gong Yoo, a tökéletes Hosszúlábú apu

Emlékeztek még Jean Webster "Daddy-Long-Legs" című regényére? (Magyarul Nyakigláb Apó címmel jelent meg). A történetben egy lány főiskolai tanulmányait egy titokzatos férfi fizeti ki, akinek csak az árnyékát látja, és azt szűri le belőle, hogy egy magas, hosszú lábú illetőről van szó, aki így számára a Hosszúlábú (vagy Nyakigláb) apu lesz. Több film is készült, 2005-ben egy koreai adaptáció is (bár csak nagy vonalakban követi az eredetit). Ha újraforgatnák koreai szereplőkkel az eredetit, én mindenképpen Gong Yoo-t javasolnám a szerepre, hisz ha valaki, akkor ő egy igazi, jó értelemben vett nyakigláb pasi - rendkívül csinos.

Igen, még mindig nem tudunk leszakadni a Goblinről.  Így hát a keserves péntekvárás jegyében inkább Gong Yoo-képeket nézegetünk, és nem szeretnénk, ha ti kimaradnátok a jóból :) Persze azért mutassuk is be a mi tökéletes Hosszúlábú apunkat!

yoo16.png

Tovább
Címkék: színészek

[SZAVAZÁS] 2016 kedvenc sorozata vajon melyik lesz?

goblin18.jpg

2016-ban nem unatkoztunk, az idei év szinte tobzódott jobbnál-jobb sorozatokkal, szinte csak kapkodtuk a fejünket, hogy mit is nézzünk. Pont ezért nagyon nehéz lesz választani is, de szavazni sajnos csak egyetlen sorozatra lehet :) Ha esetleg a kedvenced nincs a listán, írd meg nekünk kommentben itt vagy a Facebook poszt alatt.

Nekünk több személyes jelöltünk is van az idén, nagyon tetszett a Signal, a W vagy a Guardian: The Lonely and Great God.

Tovább
Címkék: sorozat

Előkerülnek az eddig cenzúrázott filmek Koreában

Az utóbbi hetekben Pak Kunhje elnöknő botrányától volt hangos a koreai sajtó. Az elnöknőt és belső köreit érintő nagyszabású korrupciós ügy olyan szinten háborította fel a társadalmat, hogy több mint két millióan jártak minden hétvégén tüntetni ellene. A botrány természetesen a szórakoztatóipart is érinti, már csak azért is, mert Cshö Szunsil, az elnöknő "bizalmasa" több ilyen céget is birtokol, de befolyása volt pl. a turisztikai hivatalban is. A botrány alatt az is kiderült, hogy az állami támogatást számos olyan alkotás nem kapta meg, amely kormányzati gondokkal, korrupcióval vagy egyéb kényes témákkal kívánt foglalkozni. A befektetők sem voltak hajlandóak ilyen filmekhez pénzt adni, attól tartva, hogy a cenzúra úgyis elkaszálja a produkciót. Most napvilágra került számos olyan film listája, melyeket így vagy úgy a Pak-adminisztráció (vagy korábbi elnökök adminisztrációja) lehetetlenített el, s most a botrány kirobbanása után lehetőségük van a filmeket moziba küldeni. Jövőre egy egész tonnányi társadalomkritikus koreai filmet kapunk!

pandora.jpg

Tovább
Címkék: film

[AJÁNLÓ] Koreai mitológiai lények egy csavaros romantikus fantasyben

A koreai mitológia lényei közül a legtöbbször a szellemekkel (küsin) találkozunk a sorozatokban, időnként felbukkannak a kumihók (a kilencfarkú rókalények) és a halál megszemélyesítői, a csoszungszadzsák. A koreai mitológia azonban ennél sokkal gazdagabb, és végre egy másik lényt is megismerhetünk, igaz kicsit "átalakult" formában. A tvN december 2-től futó új sorozata, a Guardian: The Lonely and Great God (alternatív angol címén: Goblin) jóvoltából egészen mélyre áshatunk a mitológiai lények világában, miközben egy rendkívüli történetet, elképesztően szépen filmezett képsorokat, kiváló színészi játékot élvezhetünk. A sorozat pályázik az idei év legjobbja címre már most, pedig még csak 4 rész ment le belőle!

goblin1.jpg

Tovább
Címkék: ajánló, sorozat

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu