Előkerülnek az eddig cenzúrázott filmek Koreában

A koreai elnöki botrány hatása a filmiparra

Az utóbbi hetekben Pak Kunhje elnöknő botrányától volt hangos a koreai sajtó. Az elnöknőt és belső köreit érintő nagyszabású korrupciós ügy olyan szinten háborította fel a társadalmat, hogy több mint két millióan jártak minden hétvégén tüntetni ellene. A botrány természetesen a szórakoztatóipart is érinti, már csak azért is, mert Cshö Szunsil, az elnöknő "bizalmasa" több ilyen céget is birtokol, de befolyása volt pl. a turisztikai hivatalban is. A botrány alatt az is kiderült, hogy az állami támogatást számos olyan alkotás nem kapta meg, amely kormányzati gondokkal, korrupcióval vagy egyéb kényes témákkal kívánt foglalkozni. A befektetők sem voltak hajlandóak ilyen filmekhez pénzt adni, attól tartva, hogy a cenzúra úgyis elkaszálja a produkciót. Most napvilágra került számos olyan film listája, melyeket így vagy úgy a Pak-adminisztráció (vagy korábbi elnökök adminisztrációja) lehetetlenített el, s most a botrány kirobbanása után lehetőségük van a filmeket moziba küldeni. Jövőre egy egész tonnányi társadalomkritikus koreai filmet kapunk!

pandora.jpg

Pandora (판도라)

Az egyik ilyen film a Pandora, mely már fut a mozikban. A Korea Fund of Funds (KFoF), mely állami segítséggel kisebb produkciós cégeket támogat, mindenféle magyarázat nélkül megvonta a támogatást a filmtől, feltehetően "külső nyomásra". Csong Dzsinjong (Jeong Jin-yeong) színész úgy nyilatkozott, hogy mostanában feltűnően sok alkalommal ütköznek a befektetők abba a problémába, hogy "hátrányok érik" őket, ha olyan történetbe fektetnek, ami nyiltan beszél a problémákról. A forgatást már tavaly befejezték, de csak most kerülhetett a közönség elé a film.

Ordinary People (보통 사람)

A KFoF az Ordinary People támogatását is megtagadta, vélhetően azért, mert a cselekmény központi eleme, hogy 1987-ben a Nemzeti Hírszerző Ügynökség szándékosan hamisan vádol meg valakit. Ráadásul a film a demokráciáért való küzdelem időszakában játszódik. A disztribútor szerint a film forgatókönyve még a nagy sikerű The Attorney-énál (2013) is erősebb, ennek ellenére semmilyen támogatást nem kaptak. A pénzt a forgatásra a disztribútor és magánbefektetők szerezték meg, ennek köszönhetően jövő év elején mozikba kerülhet az alkotás, melynek főszereplői Szon Hjondzsu (Son Hyun-joo) és Csang Hjok (Jang Hyuk).

Top Secret (일급기밀)

A KFoF által elkaszált Top Secret katonai korrupciós botrányt vizsgál, a filmhez szintén magánbefektetők adtak pénzt Kim Szanggjong (Kim Sang-kyung) és Kim Okpin (Kim Ok-bin) főszereplésével egy katonai korrupciós titkok után nyomozó tévériporterről szól. Jövőre kerülhet mozivászonra. "A Cshö Szunsil-botrány óta sok befektető cég kezdett el érdeklődni olyan projektek iránt, amelyeket korábban elutasítottak volna. Reméljük, hogy ez attitűdváltást jelent." -  nyilatkozta a Little Big Pictures elnöke. Ugyanez a cég olyan filmet is tervez, mely a hírhedt O Dejang (Oh Dae-yang)-ügynek jár utána. Az O Dejang egy vallási szektát rejtő cég neve volt, 1987-ben a szektavezért és 32 másik embert holtan találtak, állítólagosan öngyilkosságot követtek el. A film a vallási csoportok és a kormány kapcsolatát fogja feszegetni, ami most a Cshö-botrány tekintetében rendesen hazavág.

Taxi Driver (택시 운전사)

taxidriver.jpg

 

A Taxi Driver szintén jövőre kerül bemutatásra. A film a kvangdzsui felkelés idején játszódik, igaz történetet mesél el egy taxisofőrről, aki egy külföldi riportert fuvarozott Szöulból Kvangdzsuba, ezzel lehetővé téve, hogy a külföldi média értesüljön a Koreában folyó demokratikus küzdelemről. A főszerepben Song Kang-ho (Szong Gangho) és Thomas Kretschmann (Captain America: The Winter Soldier, Avengers: Age of Ultron, Stalingrad) lesz látható.

Dokumentumfilmek

A kommersz filmeken túl egy csokornyi dokumentumfilmet is bemutatnak jövőre, melyek hasonló témákkal foglalkoznak. A Memento Mori (r. Mario Lee) a 2012-es elnökválasztási botránnyal kapcsolatos, ahol a vádak szerint a Hírszerzés tudatosan befolyásolta a közvéleményt, hogy Pak Kunhjének kedvezzen a választás.

Kim Dzsinhjok (Kim Jin-hyuk) Seven Years: Journalism without Journalists című dokumentumfilmje pedig azzal foglalkozik, hogyan nyomja el és hallgattatja el a kormány az újságírókat. A filmet már több fesztiválon is bemutatták, több díjat is elnyert.

Forrás: The Hankyoreh

 

Címkék: film