[AJÁNLÓ] Koreai mitológiai lények egy csavaros romantikus fantasyben

Guardian: The Lonely and Great God, 2016, tvN

A koreai mitológia lényei közül a legtöbbször a szellemekkel (küsin) találkozunk a sorozatokban, időnként felbukkannak a kumihók (a kilencfarkú rókalények) és a halál megszemélyesítői, a csoszungszadzsák. A koreai mitológia azonban ennél sokkal gazdagabb, és végre egy másik lényt is megismerhetünk, igaz kicsit "átalakult" formában. A tvN december 2-től futó új sorozata, a Guardian: The Lonely and Great God (alternatív angol címén: Goblin) jóvoltából egészen mélyre áshatunk a mitológiai lények világában, miközben egy rendkívüli történetet, elképesztően szépen filmezett képsorokat, kiváló színészi játékot élvezhetünk. A sorozat pályázik az idei év legjobbja címre már most, pedig még csak 4 rész ment le belőle!

goblin1.jpg

A történet dióhéjban

Kim Sin félelmetes tábornok a Korjo korban, mintegy 900 évvel ezelőtt. Brutális katona, aki megvédi hazáját az ellenséggel szemben. Királya azonban féltékeny rá, mert a nép istenként dicsőíti a győzedelmes tábornokot, ezért elteszik láb alól, családját kiirtják. Az emberek azonban továbbra is tisztelik és szeretik, folyamatosan imádkoznak érte, ezért a Teremtő úgy dönt, visszahozza őt az életbe. De mert Kim Sin számtalan ember életét oltotta ki katonaként, büntetése az, hogy örök életet kap, tokkebiként kell élnie, emlékezve minden egyes halálra, amit lát. Csak egyvalaki nyújthat neki megváltást: egy olyan nő, aki látja a belé szúrt szellemkardot, és hajlandó a menyasszonya lenni. Csak a menyasszony tudja kihúzni a kardot belőle, és így halálba küldeni.

Kong Ju (Gong Yoo) mint Kim Sin, a Tokkebi (Dokkaebi)
I Donguk (Lee Dong-wook) mint Vang Jo (Wang Yeo), amnéziás csoszungszadzsa (jeoseungsaja)
Kim Goun (Kim Go-eun) mint Csi Unthak (Ji Eun-tak), a tokkebi menyasszonya
Ju Inna (Yoo In-na) mint Sunny
Juk Szongdzse (Yook Sung-jae) mint Ju Dokhva, a tokkebi "szolgálója"

Kong Ju megfogta az isten lábát az idén, két elképesztően sikeres mozifilm (Train to Busan, The Age of Shadows) után az év egyik legnagyobb sikerű sorozatában találta magát főszereplőként. A Goblin már az első héten megdöntötte a tvN csatorna első epizódos nézettségi rekordját, aztán tovább menetelve a legnagyobb figyelmet kapott sorozat lett, kiütve a nyeregből az év eleji megasikert, a Descendants of the Sunt, ráadásul úgy, hogy a DOTS-nak 5 hétre volt szüksége mindehhez, a Goblin meg az első két résszel letarolta a piacot. Mindez azért is elképesztő, mert a tvN fizetős csatorna, kb. olyan, mintha egy kódolt HBO-n futó sorozat hazai nézettségét akarnánk összevetni egy országos felszíni szórású RTL vagy TV2-n futó sorozat nézettségével. Már most 12%-on van a Goblin nézettsége, amit országos szórású csatornákon futó sorozatoknak se mindig sikerül elérni.

A történet mögött: a mitológia

A siker nem véletlen. A sztori nem a szokásos Hamupipőke-húszmilliomodik-feldolgozása, hanem egy érdekfeszítő fantasy, tele a koreai mitológia és hitvilág érdekes, izgalmas elemeivel. A koreaiaknak nyilván azért is tetszik, mert a saját kultúrájuk köszön vissza nem hétköznapi módon, a külföldieknek meg azért tetszik, mert a koreai mitológia a mienktől jelentősen eltér, ettől még érdekesebb az egész. Ráadásul pokolian jól össze van rakva az első négy rész, egy pillanatig sem unatkoztunk, pedig másfél órás az első három epizód.

A főszereplőnk egy tokkebi (dokkaebi), mely a koreai mitológia egy koboldszerű lénye, trickster, azaz olyan elvarázsolt lény, aki játszani szeret az emberekkel, megtréfálja őket, kihívja párbajra (koreai birkózásra), gonoszkodni is tud, ám a jókat megjutalmazza. Féllábú, csúnya lényként tartják számon, mely elhagyatott épületekben, temetőkben, sűrű erdők mélyén lakik. Általában használaton kívüli, eldobott tárgyakból (seprűből, botból) alakul át éjjelente. A sorozatban másképp nyúl az írónő a tokkebihez, itt a halott Kim Sin támad fel tokkebiként, és hát Kong Jura mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kicsi, csúnya kobold lenne, a maga 184 centijével és jóképű, fess megjelenésével.

tokkebi.png

Kőbe vésett tokkebi. A figura népszerű épületdísz Koreában. (Fotó)

goblin18.jpg

A mi tokkebink kicsit más...

Kong Ju nincs egyedül a sorozatban mitikus lényként, állandó társa az I Donguk alakította csoszungszadzsa (jeoseungsaja), mely a Halál megszemélyesítője a koreai mitológiában. Náluk nem egy halál van, és kaszája sincs, hanem sok-sok csoszungszadzsa (csoszung: másvilág, szadzsa: hírnök) szaladgál, általában hármas csoportokban bandáznak balesetek, kórházak, betegség pusztította falvak környékén és átkísérik a holtakat a másvilágra. Fekete köpenyt és tradícionális, nagy karimájú koreai kalapot viselnek, mely árnyékot vet. A csoszungszadzsa szemébe nem szabad belenézni, és lehetetlen előle elbújni. Csoszungszadzsával álmodni a koreai babonák szerint közeli halált jelent.

csoszungszadzsa.jpg

Csoszungszadzsák, a halál hírnökei az Arang and the Magistrate című sorozatban. (MBC)

lee-dong-wook.png

I Donguk modern csoszungszadzsaként, aki különc, mufurc és ki nem állhatják egymást a tokkebivel, ennek ellenére kénytelenek egy fedél alatt lakni.

A két férfi főszereplőhöz kapcsolódik az idei év legzseniálsabb k-dráma-jelenete is, mi libabőrösek lettünk ettől:

 

Harmadik mitológiai lényünk szamsin halmoni (samsin halmeoni), a születés és a gyermekek védelmének istennője, akihez egyes családokban még ma is imádkoznak szüléskor. A bölcs istennő (valójában három istenség) nem csak védelmezi az anyákat és a gyermekeket, de neki tulajdonítják az ember sorsának eldöntését is. A sorozatban I El (Lee El) alakítja az átváltozni is képes istennőt, aki hol reszketeg öreganyó, hol vadító vörös ruhás szépség.

samsin.jpg

Szamsin halmoni (kép)

Mitológián kívül persze ne feledkezzünk meg a női főszereplőnkről , Csi Unthakról sem, aki 18 éves középiskolás lány, és képes látni a szellemeket. A szellemek pedig azt sustorogják neki, hogy ő a tokkebi mennyaszonnya, bár azt nem tudja, ez mit is jelent. Kim Goun nagyon-nagyon szerethető a naiv, vidám, de nehéz sorsú lány szerepében, és a forgatókönyv zsenialitása miatt még azt is elnézzük, hogy a főszereplők karakterei között 20 év korkülönbség van (a színészek között pedig 12 év).

kimgoun.jpg

Tegyük még hozzá, hogy a látványos fantasy-elemeken túl tele van drámával és érzelmekkel ez a sorozat, amit a színészek nagyon jól hoznak, ráaádásul pokoli vicces jelenetek tömkelegét is kapjuk, jó koreai stílusban, hisz tudjuk: egy koreai sorozat sosem zsánerspecifikus, mindig lesz móka, kacagás, sírás, lelki dráma és akció is bőven. A Goblin pedig mindezeket hihetetlenül jól ötvözi az első négy részben, úgyhogy tűkön ülve várjuk a folytatást! Ráadásul a zenéje is elképesztően jó.

 

Zseniális a srácok közötti brománc :D

 

Soha ne piszkáljatok egy tokkebit, mert dühös istenséggé változik!

Megnézhető: VIKI

Címkék: ajánló, sorozat, goblin