Egy sziporkázó koreai mese minden korosztálynak

A vicces lárvák bárki szívéhez hozzánőnek

Koreai animációs filmeket a magyar közönség a koreai filmfesztiválokon is láthatott már, azok azonban inkább a társadalomkritika oldaláról közelítik meg a témákat. Vannak kifejezetten gyerekmesék is, mint a népszerű Pororo, a kis pingvin története, vagy a Tayo, the Little Bus, melynek főhőse egy busz. Van azonban egy ugyancsak rendkívül népszerű sorozat, mely nem csak gyerekek számára igen élvezetes, de a felnőttek is visítva röhögnek rajta: ez a Larva

larva.jpg

A Larva sorozatot 2011-ben kezdte vetíteni a KBS csatorna, és azonnal bődületesen népszerű lett. Alkotója a Tuba Entertainment olyan mesét szeretett volna készíteni, ami nem csak a gyerekek számára élvezhető, de a felnőttek is imádni fogják. Sikerült nekik!

A rövid történetekben nem beszélnek, így nincs szükség feliratozásra vagy szinkronizálásra, nyelvi akadályok nélkül bárki a világon élvezheti a műsort. A főszereplők mind állatok, pontosabban aprócska állatok. Lárvák. Vagy ha úgy tetszik, kukacok. Sárga és Piros kukac jó barátok, együtt éldegélnek a csatornában és mindenféle kalandokba keverednek. Sárga kicsit bugyuta, de jóra való, imád enni és nagyon lelkes. Piros eszesebb, de mogorvább, folyton szívatja szegény Sárgát, de sokszor visszafelé sülnek el a piszkálódásai, még viccesebb szituációkat teremtve. Más csatornalakók is felbukkannak, de időnként madarak és emberek is szerepelnek a történetekben. A humor igencsak fekete tud lenni időnként és persze jobbára helyzetvígjáték, sok csetléssel-botlással, hasra eséssel. Az alpári  humor sem áll távol a készítőktől, nem restellenek fingatni a szereplőket vagy más egyéb testi humort bevetni (persze ezek mind gyerekbarátak azért, szexuális jellegű viccek nincsenek). 

larva2.jpg

Beszorulva. (Tuba Entertainment)

larva3.gif

Klasszikus szívatós jelenet. (Tuba Entertainment)

larva4.gif

Sárga imád pukizni. (Tuba Entertainment)

A sorozatot ma már 40 országban vetítik a televíziók és hatalmas termékbiznisz épült köré. Lehet plüss formában kapni a szereplőket (nekem is van egy Piros), felhúzható játék és mindenféle kiegészítő (párna, tolltartó, táska, papíráru) díszítőjeként. Sőt, még reklámokban is szerepelnek, például a közlekedésügyi minisztériummal együttműködve a felelős autóvezetésre hívták fel a figyelmet.

A Larva epizódjai megnézhetőek a Youtube-on is, a hivatalos csatornán. Még akinek eddig mutattam őket, mindenki imádta. Sírva lehet röhögni rajta és nagyon addiktív, volt, hogy egy huzamban két órán keresztül néztük a miniepizódokat barátokkal. Tessék, egy kis ízelítő:

 

 ~Timi