Fenséges koreai kaják a tévében - és most meg is kóstolhatod!

Gyere el a MOM SPORT-ba október 1-jén!

Amikor a koreai sorozatot néz az ember, összefut a nyál a szájában a rengeteg finom, különleges koreai ételt látva és közben azt mondogatjuk magunkban: "bárcsak én is megkóstolhatnám!" Most itt lesz a lehetőség, október 1-jén a MOM SPORT-ban megrendezésre kerülő Koreai Kulturális Fesztiválon minden tévékajás álmunk valóra fog válni. Mutatjuk nektek, hogy milyen filmes ételkülönlegességeket tudtok megkóstolni a standokon!

Ttokpokki (tteokbokki)

ttokpokki.jpg

Ttokpokki. Fotó: avlxyz@flickr, cc-by-sa-2.0

A magyar gasztronómiában ismeretlen ttok rizsből döngöléssel (bizony ám, tényleg verik egy kalapáccsal!) készített masszából formázott kis rudakat jelent, melyet csípős csilis szószban jól megfőznek, általában egész tojás és halmasszából formázott falatkák (fish cake) társaságában. Isteni fincsi, látjátok, a Let's Eatben is csorog a nyáluk érte. Lesz külön ttokpokki sátor is a fesztiválon, ne hagyjátok ki!

Pulgogi (Bulgogi)

bulgogi.jpg

 Pulgogi. Fotó: Charles Haynes, cc-by-sa-2.0

Melyik rajongó ne emlékezne a Princess Hours (Goong) című sorozatban, amikor Jun Unhje (Yoon Eun-hye) salátalevélbe tekert húst gyömöszöl a jóképű herceg, Csu Dzsihun (Ju Ji-hoon) szájába? A sszamhoz (valamilyen növényi levélbe tekert hús) legtöbbször pulgogit használnak, aminek szó szerinti jelentése "tüzes hús", hiszen leginkább grillezik, de serpenyőben is lehet sütni. 

A jelenet a 45. percnél kezdődik: 

Jukkedzsang (Yukgaejang)

yukgaejang.jpg

Fotó: avlxyz@flickr, cc-by-sa-2.0

A jukkedzsang csípős marhahúsleves, igen népszerű étel, az idén vetített Please Come Back Mister című sorozatban is egy neves jukkedzsang-étterembe viszi Rain a partnernőjét.

toravajo.gif

Gif: SBS via Naver

Kimcshi (Kimchi) és kimcshi ccsige (kimchi jjigae)

korean_stew-kimchi_jjigae-01.jpg

Kimcshi ccsige. Fotó: miyagawa@flickr, cc-by-sa-2.0


Kimcshi nélkül nincs koreai étkezés, hiszen ezt a fermentált, csilis-fűszeres kínai kelt mindig, de mindig felszolgálják, sőt a koreaiak önállóan is fogyasztják, csak főtt rizzsel gyors vacsorának, vagy rizzsel összesütve egytálételnek, és ragunak is megfőzik. Utóbbi a kimcshi ccsige, ami forró, csípős és borzasztóan jól tud esni egy fárasztó nap után.

A koreai sorozatok is bővelkednek tehát kimcshis jelenetekben, a leghíresebb azonban kétség kívül a kultikus Boys Over Flowers kimcshikészítő jelenete!

 

Mi lesz még? 

A fentieken kívül az alábbi csodákat is megkóstolhatjátok, melyek szintén fel-feltűnnek koreai filmekben és sorozatokban:

Andong ccsimdak (Andong jjimdak): dinsztelt szójaszószos csirke, mindenféle zöldséggel, gombával és rizstésztával.
andong.jpg

Fotó: shizu k (shezzz), flickr, cc-by-sa-2.0

Kimbap

Aki kóstolta már, az tudja, hogy a kimbap csak látványra hasonlít japán testvéréhez, a makizusihoz, ízre ugyanis teljesen különbözik tőle! 

kimbap.jpg

Fotó: jqn@flickr, cc-by-sa-2.0

Lesz még ezen felül mandu (hússal vagy zöldségekkel töltött tészta), bibimbap (zöldségekkel és hússal kevert rizs), csapcshe (japchae; üvegtészta-saláta zöldségekkel), posszam (bossam; fűszeres lében főtt sertéshús), tubu kimcshi (dubu kimchi; tofus kimcshiragu), italok közül pedig bele lehet majd kóstolni például a sikhjébe (sikhye; rizsből készített üdítőital). Lehet majd kapni ginzenget is!

Az ételadagok 500 forintos áron lesznek kaphatóak.

 

Te mit kóstolnál meg legszívesebben? A Facebook eseményoldalon jelezheted, ha eljönnél enni egy jót ;)

 

Utazz el ingyen Koreába, nyerd meg a repülőjegyek vagy az értékes ajándékcsomagok egyikét!

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.