Öt koreai popsztár, akikből remek színész lett

A K-pop előadóiról legtöbben annyit tudnak, hogy extrém módon sminkelik őket, színes ruhákban járnak, sokszor meghökkentő frizurákkal, és jól énekelnek-táncolnak. Az előadók azonban egyre nagyobb figyelmet szentelnek a "több lábon állásnak", hisz egy idolsztár karrierje az igencsak kompetitív és túlszaturált koreai popvilágban legtöbbször meglehetősen rövid életű tud lenni. Vannak, akik befektetnek, üzletet nyitnak, producerré válnak, és egyre többen választják a színészetet is "másodállásként". Ma már gyakorlatilag alig találni olyan kommersz filmet, sorozatot, amiben legalább egy idol ne szerepelne.

Ez persze lehet jó és kevésbé jó is, vannak vélemények, melyek szerint nem tesz jót a koreai színjátszás hírnevének, hogy a rajongótáborok érdeklődésének felkeltése miatt (magyarán PR-szempontokból) idolokkal tömik tele a filmeket, sorozatokat, akik sokszor bizony nem éppen kiváló színészek. Ugyanakkor be kell látni, hogy az idolok között is vannak igen tehetséges színészek. Most bemutatunk közülük ötöt, akik nem csak énekesi-előadói karrierjükben sikeresek, de színészként is bizonyítottak kritikusok és nézők előtt egyaránt.

PARK YOO-CHUN (PAK JUCSHON)

park_yoochun.jpg

Yoochun öreg róka már a K-popban, hiszen 2003-ban debütált a DBSK együttes tagjaként, mellyel Ázsia szerte óriási sztárrá vált. A DBSK volt Ázsia legnagyobb együttese, olyan rekordokat döntöttek meg, amelyeket ma is nehéz túlszárnyalni a többi koreai együttesnek.

Yoochun a második, aki énekel a dalban (hosszú hajjal)

Yoochun azután fordult komolyan a színészet felé, hogy két társával kilépett a DBSK-ból és megalapították a JYJ együttest. A volt kiadójukkal való pereskedés miatt hosszú ideig egyáltalán nem léphettek fel a tévében énekesként, az SM Entertainment minden létező eszközzel meg akarta akadályozni a kilépők karrierjét. A színészet jelentette az egyetlen menekülési útvonalat, és Yoochun 2010-ben megkapta a Sungkyunkwan Scandal című fúziós szaguk főszerepét, ahol igen jó kritikákat kapott. Azóta is élvonalbeli fiatal színészként tartják számon, számos díjat nyert alakításaival, többek között négy Bakesang Arts Awards-díjat vihetett haza, de a Grand Bell, a Blue Dragon és a Puszani Filmkritikusok díjait is bezsebelte már - ezek Korea legpresztízsesebb filmes és televíziós díjátadói. Ködbe veszve című filmjét az Oscarra is nevezte Korea, nálunk is sikerrel vetítette a Koreai Filmfesztivál.

Yoochun a Rooftop Prince című sorozatban (montázs)

 BAE SUZY (PE SZUDZSI)

baesuzy.jpg

 Suzy 2010-ben debütált a miss A nevű lányegyüttesben, és igen sikeres énekesi karriert futott be velük. Először műsorvezetőként szerepelt zenei műsorokban, majd 2011-ben az őrülten népszerű tinisorozat, a Dream High egyik főszerepét kapta meg. Az Architecture 101 című filmben nyújtott alakításáért Bakesang Arts Awards díjjal jutalmazták a legjobb új filmszínésznő kategóriában. Ezt követően a Big és a Gu Family Book című sorozatokban játszott. 

Suzy a második, aki énekel a dalban

 

Suzy a Gu Family Book című történelmi fantasysorozatban (videoklip)

 T.O.P

tazza-hidden-card-5.jpg

Az átható tekintetű T.O.P, polgári nevén Choi Seung-hyeon (Cshö Szunghjon) együttesével a Bigbanggel a mai napig is az egyik legnagyobb koreai popsztár. A Bigbanget a világ egyik legnagyobb fiúegyütteseként tartják számon még nyugati lapok is, kiütötték Britney Spearst az MTV Europe Music Awardson, másfél millió nézős turnét nyomtak le tavaly, több millió eladott lemezzel és számos rekorddal Korea valaha volt egyik legsikeresebb együttese ők. Ilyen háttérrel mozisztárrá válni, mondhatnánk, könnyű, hisz T.O.P népszerűsége szinte garantálja a mozinézők számának növekedését is, azonban nagy a nyomás is, hisz nagyobbak az elvárások is iránta.

T.O.P és G-Dragon rapperduója a Bigbangből

 T.O.P. számára a 2009-ben vetített, részben Magyarországon forgatott Iris című sorozat jelentette a színészi kiugrót, meggyőző bérgyilkos-alakításával. Azóta díjnyertes filmekben szerepelt, mint a 71: Into the Fire, a Commitment, vagy a Tazza: The Hidden Card. Játékáért eddig nyolc díjat vihetett haza, közöttük a Baeksang és a Blue Dragon díjjal.

T.O.P a Tazza: The Hidden Card című filmben (részlet)

SIWON (SIVON)

siwon_gif.gif 
A gazdag családból származó Siwon (Choi Siwon / Cshö Sivon) 2005-ben debütált a Super Junior együttes tagjaként, mely az egyik legnépszerűbb koreai fiúegyüttes, többször is elnyerték az év legtöbbet eladott albumáért járó díjat a Golden Disk Awardson és a Gaon díjátadón is.

A Super Junior egyik legnépszerűbb dala, a Sorry, Sorry

Siwon számos filmben és sorozatban szerepelt, mint az Athena: Goddess of War, a Poseidon, a The King of Dramas, vagy legutóbb a She Was Pretty, ahol lenyűgözően alakította a bohókás újságíró szerepét, még több rajongót szerezve magának. Twitteren például már 5,2 millió követője van. 2015-ben három kínai filmben is játszott, ezek egyike a Dragon Blade, ahol Jackie Chan volt a partnere.

 

Siwon a She Was Pretty című sorozatban (videoklip)

LEE HYERI (I HJERI)

leehyeri.jpg

Hyeri 2010-ben debütált a Girl's Day nevű lányegyüttesben, és bár nem a legsikeresebb együttes Koreában, igen népszerűnek mondhatók, számos daluk vezette a koreai slágerlistákat.

A Girl's Day egyik legnépszerűbb dala. Hyeri a rövid hajú lány.

Hyeri több sorozatban is szerepelt, például a Seonam Girls High School Investigators-ben, vagy a Real Men című katonai valóságshowban, az igazi színészi sikert azonban a Reply 1988 hozta meg a számára. A tvN csatorna hihetetlenül népszerű, kábelcsatornához képest elképesztően magas nézettségű retrósorozatában Hyeri egy 80-as évekbeli tinilányt alakított, és ezúttal a kritikusokat is meggyőzte.

 

Hyeri a Reply 1988-ben (részlet)


Még több érdekességet találsz a Facebook oldalunkon!