Egy hihetetlenül igaz történet

[Review] Twinsters (2015) koreai-amerikai-francia-brit dokumentumfilm

Az életben az a szép, hogy bármi megtörténhet és az a legfélelmetesebb, hogy ez tényleg igaz is. Samantha Futerman és Anais Bordier élete 2013 februárjától gyökeres fordulatot vett, amire nem hiszem, hogy fel lehet készülni. 

twinsters.jpg

A film koreai bemutatójához készült plakát 

Egy teljesen egyszerű vonalvezetésű, inkább lélektani hatással bíró igaz történet.  Nincs csillogás, hollywoodi fények, hercegek, csak a sors által írt történet, amely egy Koreában (Puszanban) született, majd adoptált iker testvérpár egymásra találásának megható pillanatait örökíti meg.

8b6a1a02f97efbbdc9f693788017c22c.jpg

Anais Bordier (bal) és Samantha Futerman (jobb)

Samantha Futermant Los Angelesben nevelte fel egy kétgyermekes család. Mindig is ambíciózus, pörgős kislány volt, aki castingról castingra járt gyerekkora óta, amiknek meg is lett az eredménye. Szerepelt az Egy gésa emlékirataiban (2005), a Hétmérföldes szerelemben (2010), a Képszakadásban(2013), illetve több sorozatban is. 
Anais Bordier Franciaországban nőtt fel, majd Londonba ment divattervezést tanulni. Az ő barátja szörfözött az interneten egy unalmas pillanatában, amikor egy video-összeállításban meglátta Samanthát, aki teljesen úgy nézett ki, mint Anais. Egy kis kutakodás után kiderült, hogy mindketten egy napon születtek, ugyanazon a helyen és az adoptálás is stimmelt. 2013. február 21-én Anais küldött Facebookon egy üzenetet Samnek, hogy vegye fel vele a kapcsolatot, mert lenne pár különös kérdése.

twinster.jpg
Innentől kezdve nyomon követi a film a Skype beszélgetéseiket, ahogy felfedezik egymásban a sok hasonlóságot. Tanúi lehetünk a nagy találkozásnak, ami pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Nem borulnak egymás nyakába, inkább furcsán méregetik egymást, hiszen 25 évig teljesen külön, egész más környezetben nőttek fel, vagy mert annyira nagy volt a helyzet abszurditása.

Több megható pillanata is van a filmnek: amikor megtudják a DNS-teszt eredményét, hogy testvérek (ikrek), amikor Anais arról mesél, hogy ő világ életében egyedül érezte magát, ami számára teljesen megmagyarázhatatlan volt ez idáig; amikor Samanthát értesítik arról, hogy megtalálták az édesanyjukat, de a nő letagadta őket, mondván, neki nincsenek ikergyerekei. 

twinster_1.JPG
A film sok mindent elárul a lányok érzéseiről, a bennük kavargó gondolatokról, érezni lehet, hogy mindezt nem lehet egyszerre feldolgozni,  legfőképp megérteni. 

Bámulatos a  hozzáállásuk a történtekhez, az élet igenlése és a hála érzése, amiért valakik életet adott nekik, számunkra is példaértékű lehet.

Engem gondolkodásra késztetett...

A film előzetese

Adri~