2016 'hátborzongatóan jó' box-office reménységei a koreai mozikban

Az új évben az a legjobb, amikor még csak találgat az ember, melyik film fogja nézettségben, bevételben túlszárnyalni az eddigi blockbustereket.

missing_you.jpg

Missing you  /2016. 03.10-től a mozikban/

Mindenekelőtt, amit várunk az alkotásoktól, hogy jól átmozgatja majd minden érzékszervünket: egyik percben a hasunkat fogjuk a nevetéstől, majd 20 perc múlva sírás és az orrfújás foglal le, a következő pillanatban ugrálni tudunk örömünkben vagy körmöt rágni izgalmunkban, de legfőképp szemünket takarni az ijedségtől. Igen, nem túlzás, mindezt egy film alatt átélheted, ezért is szeretjük a koreai filmeket annyira.

A következő összeállítás teljesen szubjektív, ne keressen benne senki logikát, csupán a megérzés és néhány adott "fokmérő" alapján kerültek be a filmcímek. 

Az idei évet akár Shim Eun-kyoung (Sim Ungjong;Nagyanyó kisasszony/Miss Granny, Sunny) évének is keresztelhetnénk, 6 alkotás szereposztásában is feltűnik a neve az idén (ebből 2 filmben a hangját kölcsönzi egy robotnak, illetve egy animációs filmbeli szereplőnek), így első körben 3 filmet is a figyelem középpontjába helyez:

1. FABRICATED CITY /조작된 도시/ - Akció
fabricated_city.jpg

RendezőPark Kwang-hyun (Pak Kvanghjon; Welcome to Dongmakgol, 2005),

Főszerepben: Ji Chang-wook (Csi Cshanguk), Shim Eun-kyoung  (Sim Ungjong)

Forgalmazó: CJ Entertainment

Itt a rendező is már garancia, hiszen 2005-ös filmje ott van a legnézettebb filmek listáján, Shim Eun-kyoung mellett Ji Chang-wookot a hazai rajongók a Healer című sorozatból már jól ismerhetik, ahol lenyűgöző harcművészeti mozdulataival és karizmatikus színészi játékával bizonyította, hogy figyelemre méltó színész. A történet szerint egy munkanélkülit játszik, aki a virtuális játékokban nagy vezér, és gyilkossággal vádolnak meg. Megindul a harc az ártatlanság bizonyításáért, ami természetesen nem lesz "hekkelés"-mentes. 

2. MARITAL HARMONY /궁합/ - kosztümös film, romantikus

marytal_harmony.jpg

Rendező: Hong Chang-Pyo (Hong Cshangphjo)

Főszerepben: Shim Eun-kyoung (Sim Ungjong), Lee Seung-gi (I Szunggi)

Forgalmazó: CJ Entertainment

Songhwa (Szonghva) hercegnő úgy dönt otthagyja a palotát és  maga keresi meg élete párját, sutba dobva az oly nagyra becsült házassági közvetítő által összeállított "nagy ő"-listát. Reményeink szerint itt egy karakán főszereplőnőt fog megtestesíteni a színésznő, és ha visszagondolunk a Nagyanyó kisasszonyra, akkor abban nyújtott teljesítménye alapján nem fogunk csalódni.

3. MISSING YOU /널 기다리며/ - Thriller



 

Rendező: Mo Hong-jin (Our Town, 2007)

Főszerepben: Shim Eun-kyoung (Sim Ungjong), Yoon Je-moon (Jun Dzsemun; Mother, 2009), Kim Sung-oh (Kim Szongo)

Forgalmazó: Next Entertainment World

Thriller műfajban ez lesz a díjnyertes fiatal színésznő debütálása. Egy lány, aki 15 évet vár arra, hogy apja gyilkosa (KimSung-oh) szabaduljon a börtönből. Azután pedig elszabadul a pokol....
Ez az első thriller, amit meg akarok nézni, megfogott az előzetes.

4. BUSAN  BOUND /부산행/ - Zombi thriller

fullsizephoto583502.jpg
Rendező: Yeon Sang-ho (Jon Szangho; The Fake , 2013)

Főszerepben: Gong Yoo (Kong Ju; The Suspect, 2013), Ma Dong-seok (Ma Dongszok; Kundo: Age of the Rampant, 2014)

Forgalmazó: Next Entertainment World

Itt már maga a rendező is érdekes, hiszen eddig animációs filmjei ismertek számunkra (Disznók királya /King of pigs, The Fake), ez lesz az első játékfilmje, amiben egy apa utazik lányával egy KTX szupergyorson, ahol egy vírus elszabadulásával teremt őrületes helyzetet.

5. MISSING CHILD /미씽: 사라진 아이/ -dráma

missing_child.jpg


Rendező: 
Lee Eon-hee (I Onhi)

Főszerepben: Uhm Ji-won (Om Dzsivon; Like You Know It All, 2009), Gong Hyo-jin (Kong Hjodzsin; Crush and Blush, 2008)

Forgalmazó: : Megabox Plus M

Gong Hyo-jin - aki inkább sorozat szerepeiről híres - nevével fémjelzett alkotás, ahol egy anya kétségbeesett 4 napját követhetjük végig, amint a gyerekét kutatja, aki a bébiszitterrel együtt eltűnt.


6. TUNNEL /터널/ - Thriller, dráma

tunnel.jpg


Rendező:
Kim Seong-hun (Kim Szonghun; A Hard Day, 2014)

Főszerepben: Ha Jeong-woo (Ha Dzsongu; The Yellow Sea, 2010, The Assassination 2015),
Bae Doo-na (Pe Duna; Cloud Atlas, 2012), Oh Dal-su (O Dalszu; Veteran)

Forgalmazó: Showbox

Egy film, amiben egy igen kényes koreai társadalmi probléma (társadalom biztosítás) is feszegetésre kerül, a pazar szereplőgárda pedig adja az alaphangulatot. A férj hazafele tart munkából, amikor beomlik az alagút, a feleség pedig minden követ megmozgatva próbálja kimenteni onnan.

7. THE HANDMAIDEN /아가씨/ - Misztikus thriller

the_hendmaiden.jpg
Rendező: Park Chan-wook (Pak Cshanuk; Oldboy, 2003)

Főszerepben: Ha Jeong-woo (Ha Dzsongu; A Berlin-akta, 2013), Kim Min-hee (Kim Minhi; Very Ordinary Couple, 2013), Cho Jin-woong (Cso Dzsinung; A Hard Day, 2014)

Forgalmazó: CJ Entertainment

Park Chan-wook, a nagy sikerű Oldboy és a Cyborg vagyok, amúgy minden oké (I'm a Cyborg, but That's OK) remekművek rendezőjének új egész estés mozija, akinek már a neve említése is ezreket fog vonzani a haza és a nemzetközi fesztiválok bemutatóira is a cannes-i fesztiválról nem is beszélve. A fim Sarah Waters Fingersmith című könyve alapján alapján készült, 1930-as évek Koreájába röpít vissza. Az idei év legvártabb filmje a helyi kritikusok szerint.

modernkoreancinema, hancinema, koreatimes

(A MAGYAR CÍMŰ FILMEK A KOREAI FILMFESZTIVÁLOK SORÁN VOLTAK MŰSORON A HAZAI MOZIKBAN )

Adri~

 

Címkék: film